Hašek v Hyde Parku: Když slyším Semelovou, nedovedu si představit vládní spolupráci s KSČM

27.02.2013 21:16

Hostem pořadu Hyde Park byl první místopředseda ČSSD a stínový ministr zemědělství Michal Hašek. Řeč byla hlavně o prezidentech – o tom končícím, Václavu Klausovi, a žalobě na něj, a také o Miloši Zemanovi a o tom, co bude jeho zvolení znamenat pro ČSSD. A vyjádřil se i k možné koalici s KSČM na vládní úrovni.

Hašek v Hyde  Parku: Když slyším Semelovou, nedovedu si představit vládní spolupráci s KSČM
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

První tazatel odsoudil snahu senátorů zažalovat prezidenta Václava Klause za velezradu. „To, o co se vede spor, je obsah této amnestie. Zejména to, že Václav Klaus svým rozhodnutím znegoval probíhající trestní řízení. V té žalobě je ale více prezidentových rozhodnutí, která byla mírně řečeno na hraně,“ řekl Hašek.

Za amnestii může vláda

Podle místopředsedy ČSSD jde hlavně o snahu senátorů vymezit mantinely pro jednání prezidenta, i toho příštího. Uznal však, že načasování projednávání tohoto návrhu čtyři dny před Klausovým odchodem z funkce je diskutabilní. „Byl to takový smutný dárek k vzniku České republiky,“ dodal Hašek.

Jeden z diváků má za to, že se zapomnělo na odpovědnost vlády. „My jsme o této věci speciálně jednali v Poslanecké sněmovně. Myslíme si, že to byla jedna z mnoha chyb premiéra. Dokonce jsme se dozvěděli, že Nečas neinformoval ani své kolegy v koalici,“ podivil se Hašek.

To, co slyšíme od Semelové a Grebeníčka, je hrozné

Místopředseda ČSSD je podle svých slov spokojen se zvolením Miloše Zemana prezidentem. „Já osobně jsem rád, že ve druhém kole byl zvolen prezidentem Miloš Zeman. Jsem rád, že po Václavu Klausovi máme na Hradě levicového prezidenta. I když s ním samozřejmě nesouhlasím ve všem,“ přiznal Hašek.

Rozhodně se Zemana na Pražském hradě nebojí. „Poté, co dneska vím, tvrdím, že žádný rozvrat sociální demokracie prezidentem republiky nebude,“ řekl jednoznačně Hašek. „My budeme sebevědomá politická strana, která bude s Milošem Zemanem jednat, nikoli válčit,“ doplnil.

Hašek má za to, že ČSSD politicky zaplatí za spojení s KSČM na krajské úrovni, hlavně za angažmá lidí spojenými s StB. „Po tom, co slýcháme od Miroslava Grebeníčka s jeho řečmi o Janu Palachovi, co jsme zažili 25. února, jak se komunisté klaněli Klementu Gottwaldovi, co slyšíme od paní Semelové... Já si nedovedu představit spolupráci s komunisty na centrální úrovni,“ odmítl Hašek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…