Hejtman Řihák: Existuje riziko, že nás koaliční partner bude vykořisťovat

23.01.2014 10:59

Z čeho má obavy a jak hodnotí prozatímní vyjednávání předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky? S Josefem Řihákem (ČSSD) jsme hovořili nejen o probíhajících koaličních jednáních, ale také o stále aktuální kauze jeho předchůdce, Davida Ratha, a řeč byla také o rozpočtu či plánovaných investicích Středočeského kraje pro letošní rok.

Hejtman Řihák: Existuje riziko, že nás koaliční partner bude vykořisťovat
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Poslední měsíce zaplnily přední strany novin především dvě kauzy: Davida Ratha a Jany Nagyové. Myslíte, že jde o spiknutí, jak o tom hovoří David Rath, nebo má stíhání reálný základ?

Očekávám, že odpověď na obě kauzy nám co nejdříve dají soudy.

Jak jste se ale nechal slyšet již po Rathově propuštění z vazby, je podivné, že rozhodnutí padlo až po parlamentních volbách, kdy je „najednou klid“. Před několika dny dal v souvislosti s délkou vazby za pravdu Davidu Rathovi i Ústavní soud. O čem to podle vás vypovídá?

Ano, bylo podivné, že ho tak dlouho drželi ve vazbě a pustili ho až po volbách. Rozhodování soudu nebudu komentovat.

Jak jste vnímal koaliční handrkování o posty, zejména ze strany KDU-ČSL? Domníváte se, že je správné, že Bohuslav Sobotka ustoupil? Nemyslíte si, že ČSSD hrozí ve vládě podobný osud jako ODS, kdy přijde v důsledku ústupků koaličním partnerům o velkou část svého elektorátu?

Nervozita provází vznik každé nové vlády. Nemyslím si, že by Bohuslav Sobotka koaličním partnerům nějak významně ustoupil. Riziko, že koaliční partner bude stranu, která dostala větší důvěru ve volbách, nějakým způsobem vykořisťovat, platí u nás bohužel pro každou vládu.  

Nemyslíte si, že by Ministerstvo zemědělství v rukou KDU-ČSL mohlo být překážkou revize církevních restitucí?

Sdílím podobné obavy.

Pro kraj byla hodně důležitá změna úhradové vyhlášky. Co konkrétně vám nyní dělá největší vrásky a jakou změnu byste uvítal?

Stručně řečeno naše krajské oblastní nemocnice přišly změnou úhradové vyhlášky meziročně o pět procent příjmů. V absolutních číslech jsme přišli o desítky milionů korun. Přitom ale náklady zůstaly buď stejné, nebo ještě vzrostly. Chybějící peníze musí kraj platit ze svého rozpočtu.

Jak jste zhodnotil pro deník Právo uplynulý rok, domníváte se, že jste měl být tvrdší ve změnách na krajském úřadu, a to především v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek. Změní se tak v tomto směru něco v letošním roce? A souhlasíte s mnohými starosty, kteří již delší dobu volají po změně zákona o veřejných zakázkách?

Současný zákon o veřejných zakázkách není dobrý. Umožňuje například firmám, které neuspějí v soutěži, naprosto paralyzovat realizaci projektů. Myslím si, že tento špatný zákon je i jednou z příčin toho, že se nám nedaří v potřebné míře čerpat peníze z evropských fondů, které máme k dispozici. Další chybou nového zákona o veřejných zakázkách je skutečnost, že nutí investory dělat projekty za co nejmenší peníze bez ohledu na kvalitu. Doplácí na to naše stavebnictví a firmy, které zaměstnávají naše lidi.

Vlastních peněz se kraji nedostává, protože musí splácet dluhy z minulých let. Jaká je tak aktuálně zadluženost kraje a prozradíte nám, o kolik se již snížila pod vaším vedením?

Není to nic tajného. Hospodaření kraje bude schvalovat na svém příštím zasedání krajské zastupitelstvo. Obecně mohu říci, že se nám v loňském roce podařilo zastavit spirálu zadlužování Středočeského kraje. Hospodaření kraje se v roce 2013 odrazilo ode dna a skončilo přebytkem ve výši 460 milionů korun. To je nejvíce za poslední roky. Pro srovnání před rokem činil volný přebytek kraje pouhých 52,4 milionu korun. O tom, jak peníze využijeme, rozhodne právě krajské zastupitelstvo. Přál bych si, aby zastupitelé schválili přesunutí těchto peněz do rezervního fondu, který budeme používat především na spolufinancování projektů, na které získáme dotaci z Evropské unie.

Evropské dotace jsou tak pro středočeský region tím hlavním zdrojem investic. Jakým způsobem je čerpáte a jaké projekty byste v této souvislosti zmínil?

Středočeský kraj na své projekty čerpá peníze z Evropské unie z celé řady programů. Nejčastěji z Regionálního operačního programu Střední Čechy, z operačního programu Životní prostředí, z operačního programu Doprava a rozvoj dopravní infrastruktury České republiky a dalších. Snažíme se, abychom na každý projekt získali podporu z evropských fondů. Přehled projektů najdete na středočeských krajských webových stránkách www.kr-stredocesky.cz, nebo na internetových stránkách zmíněných programů.

Z nejvýznamnějších akcí, které Středočeský kraj uskutečnil s pomocí evropských fondů, bych jmenoval například tyto projekty:

-       sanace skal nad silnicí z Vraného nad Vltavou do Prahy,

-       výstavba mostu a rekonstrukce silnice v Libři,

-       rekonstrukce silnice v Lázních Toušeň,

-       výstavba nové budovy potravinářského učiliště v Jílovém u Prahy,

-       rekonstrukce silnic v Příbrami, Rožmitálu pod Třemšínem, Krásné Hoře

a mnoho dalších.

Chystáme realizaci několika velkých investičních akcí, které budou také spolufinancovány z regionálního operačního programu:

-       památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech

-       rekonstrukce a dostavba hlavní budovy Regionálního muzea v Kolíně

-       rozšíření skanzenu v Kouřimi

-       domovy seniorů v Uhlířských Janovicích a v Rakovníku

-       přemostění v Poděbradech

Chceme také investovat do zateplování budov. Já osobně to považuji z dlouhodobého hlediska za nejlépe investované peníze. V současné době soutěžíme zhotovitele na zateplení několika středních škol, např. v Berouně, Kolíně a Nymburku. V plánu máme zateplit také gymnázium v Říčanech a Dobříši a střední školy v Unhošti a Neratovicích. Budeme zateplovat i domovy důchodců nebo zdravotnická zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…