Herci ruply nervy. Xavera sundal v živém přenosu. Šijete do ČT, platí vás ruská rozvědka, vrazi

26.05.2021 16:58

Zcela nevinně začal rozhovor s hercem a režisérem Tomášem Měcháčkem na Českém rozhlase v pořadu Xaver a host. V závěru živého vysílání se však Měcháček velmi zostra obul do moderátora Luboše Xavera Veselého. Nazval ho pokrytcem a zbabělcem. A když přišla řada na ČT a na Rusko, nastalo hotové peklo.

Herci ruply nervy. Xavera sundal v živém přenosu. Šijete do ČT, platí vás ruská rozvědka, vrazi
Foto: Repro XTV
Popisek: Moderátor Luboš Xaver Veselý

V závěru pořadu se Luboš Xaver Veselý do té doby klidně vyprávějícího Měcháčka zeptal na to, co chystá v nejbližší době. A Měcháček spustil. „Chystám svůj hodinový stand-up, kde se potýkám s největším problémem. Bojuji sám v sobě s pokrytectvím a se zbabělostí. A to je to, co mě nejvíc trápí, ten stand-up. Nebo vůbec tady ten boj,“ začal Měcháček nevinně. „Nemám rád pokrytectví, nemám rád zbabělost, protože sám to nejvíc nemám rád na sobě, nemám to rád na ostatních lidech, vy třeba jste také pokrytec, nebo zbabělec a urážíte novináře, urážíte své kolegy v Českém rozhlasu, tajíte, komu patří XTV, vlastně porušujete Kodex Českého rozhlasu, napadáte svoje kolegy,“ zostřil však v živém vysílání Měcháček.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

„A o tom také bude ten stand-up?“ zmohl se Veselý pouze na krátkou otázku. „O tom taky,“ odvětil Měcháček. „A budu pozván?“ zeptal se Veselý. „Určitě budete pozván, jak jako kosíte Českou televizi v té radě. Vlastně, já vlastně – je to strašně těžký, já jsem se držel, abych nerušil váš pohodový pořad, vy jste poměrně na první pohled sympatický, ale z toho, co děláte a říkáte, sympatický vůbec nejste,“ podotkl dále Měcháček.

„Je to asi na delší debatu,“ zmohl se pouze Veselý na jednu větu. „Je to na delší debatu, heleďte, já jsem slyšel, že třeba to vaše XTV, když jsem se na to koukal, to patří nějakému 25letému mladému klukovi, ale já jsem slyšel, nemám to potvrzené, že to platí Rusové, respektive ruská rozvědka. Rozumíte? To je přece strašný! Ti, co zabili dva lidi teď ve Vrběticích, platí vaši televizi, která sídlí na vašem trvalém bydlišti?“ ptal se Měcháček a bylo slyšet, jak se v pozadí Veselý směje.

„Já vám do toho nechci skákat. Já jsem pro o tom diskutovat jakkoliv, kdekoliv, cokoliv, jenom chci říct, že jestli chcete k tomu něco říct, klidně vám všechno vysvětlím a kdykoliv veřejně, ale pro to tady na půdě Českého rozhlasu není prostor,“ podotkl Veselý. 

Celou přestřelku si můžete poslechnout na závěr rozhovoru na ČRo Region ZDE:

„Jak není prostor? Vždyť je to veřejnoprávní médium,“ zareagoval Měcháček. „Ale ten pořad je o něčem jiném,“ odvětil Veselý. „Tenhle pořad je o čem?“ zeptal se Měcháček. „O zábavě, o vás, hlavně,“ odvětil Veselý. „A moje zábava je: já velice rezonuji zrovna tohle téma, kdy si myslím, že byste tady neměl pracovat. Máte svůj jako projekt, který financuje bůhvíkdo... a měl byste se tomu věnovat,“ nenechal se odbýt Měcháček.

Veselý se však nadále snažil ukončit tuto debatu. „Jsem rád, že jste přišel,“ řekl Veselý. Měcháček však pokračoval: „Já jsem s tím trošku bojoval, ale pak jsem si řekl, že se podívám, ve skutečnosti, jaký jste. Tak jsem se podíval, děkuji za pozvání.“ „Jsem rád, že jste tady byl, držím palce a na shledanou,“ ukončil to Veselý.

Měcháček byl v minulosti moderátorem pořadu To se ví o dezinformacích, který vysílala Česká televize. Pořad byl poměrně významně terčem kritiky, jeho hodnocení na ČSFD.cz se pohybuje na hranici 18 procent. Jeho cílem bylo za pomoci Haliny Pawlowské a Aleše Hámy naučit rozlišovat falešné zprávy, zavádějící titulky nebo fotografie.  

„Ten pořad je od začátku špatný a měl by být koncipován úplně jinak. Jestli se inspirovali ze Západu, tak tohle bylo dosti amatérské,“ ohodnotil tehdy pořad mediální analytik Jiří Mikeš s tím, že je pokleslý a očekával více odbornosti. Kritizoval také politický výběr témat s tím, že je neobjektivní.

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí
„Vydržím hodně. S vypětím zvládnu demagogii satanáše Tomáše Halíka, uvědomělých komentátorů Peheho, Fendrycha či Palaty či pozdní disidentky Němcové, pořady a selfies Emmy Smetany, facebookové skvosty Drahoše, Fialy či Hrušínského nebo proklamace generalissima Petra Pavla, který by svého času snad velel i osmanským armádám, kdyby mu zaručili kariérní postup – ale sledování To se ví pro mě bylo bezkonkurenčně nejtěžším kalibrem. Za tenhle počin se snad budou muset stydět potomci tvůrců a aktérů až do osmého kolene. Když pominu žádoucí ideologickou linku, která byla zřejmá předem, tak šlo zcela o nekoncepční, nesmyslný, křečovitý formát s povrchním pokusem o humor bez jakékoliv přidané vzdělávací hodnoty. Paskvil, který by trumfla svou besídkou kdejaká mateřská školka. A to myslím opravdu vážně. Šlo o parodii na boj s dezinformacemi a fake news, a o sebeparodii nadto. Musím říct, že souhlasím s mluvčím prezidenta a stejně jako on mám pocit, že scénář a výrobu pořadu museli infiltrovat buď tvůrci České sody, nebo Putin a jeho hackeři. Protože takhle zdiskreditovat boj s dezinformacemi by neuměl ani herec filmů pro dospělé pány Jakub Janda z Evropských hodnot nebo bývalý novinář či vrchní úderník od soudružky Mogherini z EU Kalenský, současný hrdobec bojující proti ruským dezinformacím a Alexandru Vondrovi,“ uvedl tehdy k odvysílanému pořadu komentátor Tomáš Vyoral.

„Kapitola sama o sobě je moderátor Tomáš Měcháček. Jeho moderátorská příprava nejspíš spočívala ve sledování pořadů pana Jaromíra Soukupa. Se vší úctou k panu Soukupovi. Zajímavé, že aktéři, pro něž byl Soukup jedním z terčů, nepřekvapivě nezaznamenali, že klon pana Soukupa je tam s nimi právě v podobě moderátora. Podobná gesta, dikce i vzhled. Jen byl pro mě pan Měcháček svou sebejistotou a zrychleností asi sedmkrát nesympatičtější a už po pár minutách se mi dost protivil. Jako třešnička na dortu nebo finální kulka na komoru tohoto údajně ‚vzdělávacího zábavného pořadu o poznávání fake news‘ bylo rozhodnutí o vítězi, kterého zřejmě na základě vlastního pocitu zvolil moderátor,“ dodal.

Naopak politolog Lukáš Jelínek tehdy tvrdil, že mu politická satira na obrazovce chyběla a v tomto formátu je novinka zajímavá i pro příjemce informací, kteří se o politiku nezajímají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…