Hybridní válka v USA! Uměle rozdělit společnost na dva tábory, větří komentátor

06.11.2020 15:25

Novinář Martin Fendrych si myslí, že Trumpa podporují lidé s nižším vzděláním a venkované, co upřednostňují ekonomiku před zdravím. Amerika má být rozdělena na dva tábory a je prý jasné, že část amerických obyvatel nepřijme výsledek voleb. „U nás se tomu říká také hybridní válka, společnost je rozeštvávána, uměle rozdělována,“ dodal Fendrych.

Hybridní válka v USA! Uměle rozdělit společnost na dva tábory, větří komentátor
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

O amerických volbách napsal na webu Aktuálně.cz i komentátor Martin Fendrych. Dle něj Spojené státy s Českem spojuje fatální rozdělení společnosti. To se prý už však děje na celém Západě. Ať bude prezidentem Joe Biden nebo Donald Trump, tak už nyní je jasné, že část amerických obyvatel výsledek nepřijme.

Celý článek ZDE:

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí

„Letošní volby všechny příkopy nejen potvrdily, ale spíše je ještě prohloubí. Ať už bude příštím prezidentem Trump nebo Biden, Spojené státy budou po těchto volbách ještě více rozervané,“ citoval Fendrych reportéra Daniela Anýže.

Zmínil se i o tiskové agentuře AP. Donalda Trumpa mají prý podporovat lidé s nižším vzděláním, venkované a ti, co upřednostňují ekonomiku před zdravím. U Bidena to je prý naopak. Podobně měla hovořit česká novinářka, která žije v New Orleansi, Julie Urbišová. Ta v rozhovoru pro DVTV prozradila, že prý je tamní společnost rozdělena hlavně kvůli koronaviru. Dokonce se má poznat sympatizant Trumpa či Bidena podle toho, zda má dotyčný na sobě roušku nebo nemá. Rouška se měla stát tedy politickým symbolem.

Vyostřená atmosféra ve společnosti se prý promítá i do rodin, kdy si spolu často členové jedné rodiny nedokážou promluvit, jelikož jeden z nich je republikán a druhý demokrat. To ovšem prý neplatí všude. „Dokážou otevřít náruč a vyposlechnout si i názory jiné, i když vědí, že lidé na venkově žijí v úplně jiném prostředí, než je tato liberální výspa Louisiany,“ zmínila Urbišová o obyvatelích New Orleans.

Fendrych dále zmínil historika v Boston University Igora Lukeše. „Teď se nám blíží svátek díkůvzdání, který je takovou oslavou americké rodiny a pospolitosti a vsadil bych se, že je mnoho Američanů, kteří se radují, že právě díky pandemii rodinná setkání musí být rušena nebo se odkládají, protože mnozí z nich se děsili představy, že budou pod jednou střechou s nějakým strýčkem, který často mluví v pozitivním světle o kandidátovi, kterého oni sami nenávidí,“ pověděl a dodal, že ať vyhraje jeden nebo druhý kandidát, tak se nepokusí najít kompromis a sjednotit společnost. Příčinou tohoto rozdělení společnosti pak mají být kybernetické války.  

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

„Bostonský profesor tedy odhaduje, že rozpolcení společnosti je živeno zvenčí, souvisí s propagandou, jež probíhá přes internetová média, sociální sítě. U nás se tomu říká také hybridní válka, společnost je rozeštvávána, uměle rozdělována. Tomuto modelu velice dobře odpovídá popis dvou oddělených amerických světů, jak ho nabízí agentura AP,“ myslí si Fendrych.

Prý tedy proti sobě stojí dvě skupiny, z nichž jedna je ovlivnitelná hybridní propagandou a druhá nikoliv. Za tím, že propaganda nepostihne i druhou skupinu, stojí prý vzdělání, analytické myšlení a zdravý rozum těchto obyvatel. S tou první skupinou se má údajně velmi dobře manipulovat, a proto se toho dle Fendrycha ujímají všelijaké PR týmy.

„Amerika v tom maléru nejede sama. Částečně souvisí s tím, že nás předběhla technika, nezvládáme správně používat a chápat sociální sítě, nezkrotili jsme sílu internetu. Částečně platí, že špatně chápeme demokracii, čekáme od ní, že nastolí ideální svět, který neexistuje. Taky, zdá se, žijeme dlouho v míru, bez velkých válek, a nezvládáme své poměrně klidné, pro někoho nudné životy,“ uzavřel svůj komentář Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…