Inflace se v červnu podle analytiků dostala pod deset procent

09.07.2023 9:12

Tempo růstu spotřebitelských cen zvolňovalo i v červnu a inflace se poprvé od ledna 2022 dostala pod 10 %. Shodují se na tom analytici, které ČTK oslovila. Na snižování inflace podle nich působí srovnávací základna loňského roku, projevuje se ale i silná koruna a nižší poptávka. V květnu byla inflace 11,1 %. Údaje o červnové inflaci zveřejní Český statistický úřad (ČSÚ) ve čtvrtek.

Inflace se v červnu podle analytiků dostala pod deset procent
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

„Meziroční inflaci za červen odhadujeme na 9,7 %,“ uvedli analytici Raiffeisenbank. „K dezinflačnímu procesu nejvíce přispívají klesající ceny pohonných hmot, které v meziročním srovnání byly nižší o více než 20 %. Důvodem je vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy ceny pohonných hmot během léta atakovaly svá historická maxima,“ doplnili. Klesat by měly i regulované ceny vzhledem ke zlevnění elektřiny a plynu na burzách a působení vládního stropu. Naopak ceny potravin podle nich přispívají k pokračování vysoké inflace.

„Oproti květnu došlo pravděpodobně k dalšímu mírnému zdražení v oddíle potravin a s příchodem turistické sezony patrně zamířily vzhůru i ceny rekreací. Zdražování pak zřejmě pokračovalo i u stravovacích a ubytovacích služeb a u oděvů a obuvi. Uklidnění by naopak mělo přicházet v kategorii bydlení, kde by mohlo dojít k mírnému poklesu cen. Přibližně neutrálně pak do inflace oproti květnu vstoupí stagnující ceny pohonných hmot a vybavení pro domácnost,“ hodnotí cenový vývoj hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Proti květnu podle něj cenová hladina vzrostla o 0,4 %, což by znamenalo meziroční inflaci 9,8 %.

Také podle analytiků České spořitelny byla meziroční inflace v červnu 9,8 %. „Vedle vlivu srovnávací základny působí řada protiinflačních faktorů, mezi nimiž je nejvýznamnější utlumená spotřeba domácností, klesající ceny energií, pohonných hmot či nemovitostí a inflaci oslabuje také silná koruna. Mírnější je také růst cen potravin, ačkoliv nejistota okolo jejich budoucího vývoje zůstává značná a oboustranná.“

V dalších měsících očekávají analytici České spořitelny další zvolňování inflace, v červenci se podle nich sníží na 8,6 % a v srpnu na 8,2 %. Předpokládají, že na počátku příštího roku by se mělo tempo růstu cen dostat ke třem procentům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …