Islamisté napadli základny mírových sil OSN v Mali. Jeden voják zabit, desítka dalších je vážně zraněna

15.04.2018 12:55

Takzvané modré přilby z mise OSN a francouzští vojáci se v sobotu na severu Mali stali terčem útoku maskovaných islamistů. Ti napadli základny mírových sil OSN a francouzské armády na letišti u Timbuktu palbou z minometů, desítkami raket a také dvěma vozidly, která řídili sebevražední atentátníci. Při přestřelce byl jeden voják zabit a deset dalších utrpělo zranění. Oznámily to v noci na dnešek tiskové agentury. Čeští vojáci působící v Mali jsou podle armády v pořádku.

Islamisté napadli základny mírových sil OSN v Mali. Jeden voják zabit, desítka dalších je vážně zraněna
Foto: OSN
Popisek: OSN

"Teroristé, kteří si nasadili modré přilby, se pokusili proniknout do táborů ve dvou autech naplněných výbušninami. Jedno bylo v barvách malijské armády, druhé mělo nápis OSN," uvedla malijská vláda v komuniké. V přestřelce jedno z vozidel explodovalo, druhé se podařilo znehybnit.

Boj podle komuniké trval od 14:00 místního času (16:00 SELČ) zhruba do 18:30 (20:30 SELČ), tedy přes čtyři hodiny. Vláda ujistila, že má situaci pod kontrolou. Experti podle agentury AFP vyhodnotili útok jako bezprecedentní svou rozsáhlostí a komplexností. Podle agentury AP je z deseti zraněných francouzských vojáků polovina ve vážném stavu. K útoku se zatím nepřihlásila žádná z mnoha extremistických skupin působících v oblasti.

Českých vojáků v africké zemi se střet nedotkl. "V Mali jsou všichni naši vojáci v pořádku," řekla ČTK mluvčí Armády ČR Vlastimila Cyprisová. Čeští vojáci působí v oblasti hlavního města Bamaka, kde je bezpečnostní situace lepší. Jsou součástí evropské mise zaměřené na výcvik malijských bezpečnostních sil.

V misi OSN, která v Mali působí od července 2013, je nyní nasazeno na 12.500 vojáků a policistů. V operaci dosud přišlo o život 160 příslušníků takzvaných modrých přileb.

Severní část Mali na jaře roku 2012 ovládli islámští radikálové napojení na teroristickou síť Al-Káida. Díky mezinárodní intervenci zahájené v roce 2013 byli sice vytlačeni, ale operace proti nim stále pokračují.

Rozsáhlé oblasti Mali stále nejsou pod kontrolou malijské armády ani mezinárodních jednotek. Od roku 2015 jsou hlášeny útoky z centrální části Mali i z jihu země a násilnosti zasahují i do sousedních států, zejména do Burkiny Faso a Nigeru.

Stabilizovat Mali se snaží také operace Evropské unie, které se účastní i několik desítek českých vojáků, z nichž většina střeží velitelství v metropoli Bamaku, kde je situace označována za klidnou a stabilní. Vláda v demisi navrhla rozšířit mandát mise v Mali z 50 na 120 vojáků, návrh ještě zváží poslanci a senátoři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…