Já jsem to moc nepochopil... Pavel Bělobrádek se ještě jednou vrací ke své poctě sudetským Němcům

21.07.2015 8:31

S ostrou reakcí části české politické scény se setkalo vstřícné gesto předsedy lidovců a člena české vlády Pavla Bělobrádka vůči sudetským Němcům. Bělobrádek se v neděli v Bavorsku setkal se zástupci sudetských Němců a uctil památku obětí poválečného odsunu Němců z Československa. Zkritizovali jej za to komunisté, ale i místopředseda ODS. Sám premiér Bohuslav Sobotka se k Bělobrádkovu gestu vyjádřil opatrně. Nicméně Bělobrádek v rozhovoru pro server Aktuálně.cz prohlásil, že nečekal, že se jeho krok setká s tak pozitivní reakcí.

Já jsem to moc nepochopil... Pavel Bělobrádek se ještě jednou vrací ke své poctě sudetským Němcům
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek na besedě v Opavě

„Že bude tak pozitivní, to jsem opravdu nečekal,“ prohlásil a následně to upřesnil: „Kromě komunistů, u nichž se to dalo čekat, a jednoho místopředsedy ODS, u kterého mě to také nepřekvapuje, protože jistá část ODS pořád vykazuje určité prvky národovectví, jsem tolik pozitivních e-mailů a zpráv už dlouho nedostal.“

Na námitku, že premiér Sobotka se na Bělobrádkovu adresu vyjádřil velmi opatrně a řekl, že podobné gesto sice patří do 21. století, ale je potřeba pořád zdůrazňovat hrůzy 2. světové války, odpověděl: „Já jsem to moc nepochopil. Tím, že položím květinu jako vyjádření úcty k téměř 30 tisícům lidí, kteří přímo nebo bezprostředně po vysídlení německého obyvatelstva z Československa zemřeli, často dosti krutou smrtí, nijak nezpochybňuji krutost nacistického režimu, druhou světovou válku či odpovědnost nacismu za její rozpoutání. To je přece naprosto jasné. Zřejmě pan premiér ale věděl, proč to dělá, když to tam doplnil,“ odpověděl Bělobrádek.

Odsunutí Němci byli lidé pracovití a podnikaví

Podle něj k bavorskému hospodářskému zázraku hodně přispělo právě těch 1,5 milionu odsunutých Němců. „Což byli lidé pracovití, podnikaví. Na historii nesmíme zapomínat, ale musíme si umět přiznat vlastní hříchy, divoký odsun nebyl demokratický a nebyl to často trest, ale pomsta a lynč,“ uvedl Bělobrádek s tím, že se často stávalo, že největší brutality nepáchali ti, kteří byli postiženi nacisty, ale ti, kteří kolaborovali a snažili se odčinit svědomí.

Na rozdíl od fanoušků komunismu na Západě rozlišují mezi Němci a nacisty

Podle něj je také rozdíl ve vnímání mezi Východem a Západem ten, že na Západě rozlišují mezi Němci a nacisty. „U nás to rovnítko v některých lidech pořád zůstává, především u fanoušků komunismu,“ myslí si Bělobrádek.

Kritizoval také násilnosti, které se, jak z kontextu rozhovoru vyplývá, zřejmě děly při odsunu Němců v Náchodě. „Náchod byl české území, nebyla to přímo otázka Sudet, ale spíše vojáků. ... Rozbíjet dětem hlavičky pažbami, znásilňovat ženy, upalovat lidi, to nemůže být nikdy trest za něčí provinění,“ dodal Bělobrádek.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…