Já jsem v tom s váma, vykládá lidem Babiš

25.03.2021 12:21

Předseda vlády Andrej Babiš dal najevo, že v létě možná pustí Čechy, Moravany a Slezany do zahraničí. Média obvinil, že jednají v rozporu se zájmy České republiky. Měl na mysli informaci Hospodářských novin, že koaliční vláda ANO a ČSSD v EU objednala výrazně méně vakcín, než objednat mohla. Nakonec zaútočil na opozici a „dělal propagandu“, jak sám přiznal.

Já jsem v tom s váma, vykládá lidem Babiš
Foto: TV Nova
Popisek: Premiér Babiš v TV Nova

„Přeji si, abychom v létě jeli na dovolenou do zahraničí. Jsem přesvědčen, že se to povede a že do konce června naočkujeme dost lidí,“ řekl Andrej Babiš v Novém dni na CNN Prima News. „Doufám, že po Velikonocích bude víc jasno a budeme schopni říct nějaká data a termíny, která dodržíme. Zatím jsem zdrženlivý něco slibovat, aby se to potom nepohnulo jiným směrem,“ podotkl.

Poté se důrazně ohradil proti informaci Hospodářských novin, že jeho vláda objednala výrazně méně vakcín, než objednat mohla. Podle zjištění novinářů mohla vláda objednat ještě asi o 19 procent vakcín proti nemoci covid-19 víc.

„Ty nějaké mediální dezinformace, které proběhly, jsou jenom proti zájmům České republiky. Teď nabourávají naši koncepci vyjednávání,“ rozčílil se Babiš s tím, že vláda chce doobjednat ještě 2,6 milionu vakcín od Pfizeru. Zásadní problém je podle něj v tom, že farmaceutické firmy nedodávají vakcíny, které je třeba dodat. Jediným spolehlivým dodavatelem je podle něj Pfizer.

Poté odmítl nakupovat vakcíny z Ruska a z Číny, dokud je neschválí Evropská léková agentura (EMA).

„My nemůžeme tlačit. Evropská léková agentura je nezávislá stejně jako náš Státní ústav pro kontrolu léčiv. My nemůžeme nakupovat vakcíny mimo EU. Ty státy, které nejsou v EU, ty mají výhodu,“ zdůraznil Babiš.

Poté se vrhl na opozici. Ta podle něj neustále volá po rozvolňování opatření, zatímco vláda hodlá jít jinou cestou. „My chceme udělat všechno pro to, aby tady neumírali lidi,“ křičel Babiš do kamer. Vláda podle něj stojí i o návrat dětí do škol, zatímco opozice podle jeho názoru jen dělá politiku. „Oni nezvládali řídit naši zemi ani v dobách klidu,“ dštil Babiš oheň a síru a zdůrazňoval, že opozice jen plácá, zatímco on pracuje.

Poté vyzval všechny lidi, aby ještě vydrželi a dodržovali vládní příkazy. „Ten vir je zabiják, zabíjí mladé lidi,“ hřímal. „Všichni se chceme vrátit do normálního života. Všichni. I já jsem v tom s váma. I moje rodina. Ale tenhle lockdown si nesmíme pokazit,“ doplnil po chvíli.

Volal také po tom, aby lidé vyžadovali léky na covid, jako je Bamlanivimab nebo Regeneron, který do Česka teprve dorazí.

„Já se omlouvám, že tady dělám tuhle propagandu, ale ministerstvo zdravotnictví to málo propaguje," rozčiloval se předseda vlády.  

Nakonec znovu zopakoval, že podporuje úřední přiklepnutí maturity všem. „Měli bysme být lidský vůči všem studentům,“ řekl premiér.

Expert ODS pro školství Martin Baxa proti slovům premiéra postavil požadavek pravicové koalice Spolu.

„Zatímco Andrej Babiš neví, kdy se mají vrátit děti do škol, my máme představu jasnou. Anticovid tým SPOLU představil konkrétní plán otevření škol. První vlna začíná 12. dubna a týká se především 1. stupně ZŠ a MŠ. Česko má nejdéle uzavřené školy v Evropě a to už dál není únosné,“ napsal na Twitteru.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…