Jak by o sestřelení letu MH17 informovala ČT, kdyby byla státní a pod patronátem Staňka, uvažuje její přední zaměstnanec Wollner

20.06.2019 16:45

Mezinárodní tým vyšetřovatelů v čele s nizozemským Fredem Westerbekem na tiskové konferenci oznámil, že z usmrcení 298 osob z letu MH17 podezírá tři Rusy a jednoho Ukrajince. Ruská strana to odmítá. A Marek Wollner z pořadu Reportéři ČT k tomu napsal, že dnes mohou být Rusové vlastně spokojeni, protože za těch pět let navršili tolik zavádějících a vzájemně si protiřečících teorií, že celý případ zahalili do mlhy spekulací.

Jak by o sestřelení letu MH17 informovala ČT, kdyby byla státní a pod patronátem Staňka, uvažuje její přední zaměstnanec Wollner
Foto: Jaroslav Hodík
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor Reportérů ČT

Členové mezinárodního vyšetřovacího týmu tvrdí, že let MH17 sestřelila raketa odpálená ze zařízení známého pod zkratkou BUK. Toto zařízení mělo být dopraveno do povstaleckých oblastí Ukrajiny z Ruska. Na zločinu usmrcení 298 osob z letu MH17 podle vyšetřovatelů nesou vinu tří Rusové a jeden Ukrajinec. Měli by prý být souzeni u nizozemského soudu.

Úřady již požádaly ruskou stranu o spolupráci ve věci vyslechnutí zmíněných pánů.

Jde o bývalého důstojníka ruské tajné služby FSB Igora Girkina, známého také jako Strelkov. Tento muž se podílel také na rozpoutání války na Donbase proti centrální vládě v Kyjevě. Druhým možným vrahem 298 osob byl prý Sergej Dubinskij, který pracoval pro ruskou vojenskou rozvědku GRU a působil v pozici Girkinova zástupce. Třetí z údajných ruských vrahů Oleg Pulatov prošel službou v ruských speciálních vojenských jednotkách a pracoval pro ruské vojenské tajné služby.

Anketa

Kdybyste byli poslanci, jak byste příští týden hlasovali o nedůvěře vlády?

hlasovalo: 28627 lidí
Čtvrtým viníkem smrti takřka tří set osob na palubě civilního letadla byl podle mezinárodního týmu vyšetřovatelů Leonid Charčenko, který v době sestřelení stroje velel jedné z povstaleckých armádních jednotek v Doněcké oblasti.

Wollner k tomu na sociální síti Facebook poznamenal, že v Kremlu mohou být v klidu, protože ruská státní média mohou lhát horem dolem o tom, co se mohlo stát, a vršit jednu spekulaci na druhou.

„Kdyby Moskva neměla kontrolu nad médii, nemohla by lidem tak snadno lhát, že obvinění vyšetřovatelů jsou nepodložená; důkazy obsahují snímky, videa i odposlechy,“ napsal Wollner na sociální síti Facebook.

Rád by věděl, jak by o takové události informovala Česká televize, kdyby se z ní stala televize státní a pod patronátem ji měl stávající ministr kultury směřující k demisi Antonín Staněk (ČSSD).

„Není obtížné si představit, že by to vypadalo třeba jako ‚protiproud‘ bývalého vicekancléře prezidenta Václava Klause Petra Hájka, který produkoval jednu spikleneckou teorii za druhou podle ruského vzoru a stále v tom neúnavně pokračuje,“ nabídl Wollner jednu z možností, jak by to mohlo vypadat.

Nakonec připomněl, že mezi téměř třemi stovkami obětí bylo i osm desítek dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…