Jakkoliv. Mír, či válka. Putin telefonoval o Ukrajině a šlo to ven

06.03.2022 18:14

Během nedělního hovoru francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se podle Elysejského paláce Putin vyjádřil, že Rusko svých cílů dosáhne „jednáním, anebo válkou“. Ruský útok na jadernou elektrárnu v Záporoží Putin označil za „provokaci“ zinscenovanou „ukrajinskými radikály“.

Jakkoliv. Mír, či válka. Putin telefonoval o Ukrajině a šlo to ven
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Během hovoru, který trval hodinu a tři čtvrtě, podle BBC s odkazem na informace z Elysejského paláce Macron vyzval Putina, aby ukončil útok na Ukrajinu a zajistil bezpečnost ukrajinských jaderných zařízení, přičemž došlo na připomenutí odstřelování areálu jaderné elektrárny v Záporoží Ruskem, ke kterému došlo v tomto týdnu. Putin měl Macronovi odvětit, že Rusko neusiluje o útok na jaderné elektrárny.

Macronovi ruský prezident podle úřadu francouzského prezidenta řekl, že „Rusko svých cílů dosáhne jednáním, nebo válkou“.

Putin během telefonátu tvrdil, že jsou za incident v jaderné elektrárně zodpovědní Ukrajinci. Macronovi řekl, že šlo o „provokaci“ zinscenovanou „ukrajinskými radikály“. Ruský a ukrajinský personál podle něj společně střeží areál a úroveň radiace má být v normě.

K sobotním pokusům o evakuaci civilistů z Mariupolu se Putin vyjádřil slovy, že selhaly, protože měli „ukrajinští nacionalisté odmítnout nechat civilisty odejít“ a využili prý dočasného příměří pouze k posílení a upevnění svých pozic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…