Jakub Železný musel křičet: Okamura a lídr ODS rozjeli cirkus, jaký ČT dlouho neviděla

10.01.2019 8:45

V Událostech, komentářích na ČT24 se tentokrát řešila celostátní referenda. Návrhy na ně podávala SPD, komunisté a ČSSD. Hosty byli předseda SPD Tomio Okamura a místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil. Téma referend však politikům vydrželo jen do půlky debaty, pak se začali hádat o stanovy SPD tak, že je Jakub Železný, který jejich televizní setkání moderoval, musel co chvíli okřikovat. „Nejsou tam všichni členové, je tam klíč. To je nepřímá demokracie, rozumíte tomu?“ ptal se Vystrčil Okamury, jestli rozumí vlastním stanovám. „Vy jste z toho udělal úplnej galymatyáš,“ bránil se předseda SPD.

Jakub Železný musel křičet: Okamura a lídr ODS rozjeli cirkus, jaký ČT dlouho neviděla
Foto: Repro ČT24
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil a Tomio Okamura v Událostech Komentářích

Jakub Železný na úvod zmínil, že referendum podporují ANO, SPD, Piráti, ČSSD a KSČM, v přepočtu na hlasy tedy více než ústavní většina. Ale podle Okamury to nebude jen otázka výběru varianty referenda, protože návrhy Pirátů, KSČM, ČSSD a hnutí ANO mají takové parametry, že by k referendu nikdy nedošlo. „Je to taková šaráda na občany, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ označil návrhy Okamura. Podle Vystrčila je v Senátu proti návrhům na referendum odpor, protože by tento zákon mohl, pokud by nebyly přijaty další příslušné změny, rozložit systém zastupitelské demokracie.

Přehled zemí s referendy na národní úrovni

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí
Okamura na dotaz moderátora potvrdil, že SPD by měla zájem o referenda švýcarského typu, kde je možné rozhodovat i o ústavě. „My si myslíme v SPD, a jsme bohužel v menšině, že tato země patří občanům, nikoliv vyvoleným elitám,“ odůvodnil to předseda hnutí. Ale nechce například hlasování o základní listině práv a svobod a netrvá ani na hlasování o daních, které se také odehrává ve Švýcarsku.

„Já teda jsem přesvědčený, že kdybyste udělal anketu, kdo cítí, že v České republice nemáme upraveno referendum tak, jak by si představoval pan Okamura, a vidí to jako problém, tak zjistíte, že nikdo. Respektive to bude na 67. místě. A jsem přesvědčen, že máme úplně jiné problémy, jako je důchodová reforma, jako je D1, dopravní infrastruktura. To je vážná věc, jestliže chce někdo odpoutat pozornost od vážných problémů, tak například začne probírat věci, které se týkají obecného referenda, které všem nám strašně vadí a je to obrovský problém,“ ironizoval Vystrčil. Železný mu na to namítl, že přišel do debaty o referendu. Vystrčil řekl, že referenda jsou možná na místní úrovni, ale i tam je nutné zajistit, aby nevedla k destabilizaci stávajícího systému. Trval na tom, že současná úprava je vyhovující.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Okamura nejdříve zkritizoval, že ČT se rozhodla ve vysílání jako příklad s počtem nutných podpisů dát Slovensko s 350 tisíci podpisy, protože podle něj by se mělo srovnávat se zeměmi, které mají podobný počet obyvatel. A oponoval i v tom, že Švýcarsko je na referenda zvyklé již 170 let, že je nejvyšší čas začít. A jako téma, které ODS a Senát nechce v referendu, zmínil i zrušení horní komory Parlamentu. Vystrčil na to reagoval, že je dobré sledovat, co kdo říká a co kdo dělá, protože Okamura je prý pro přímou demokracii a Senát je volený přímou demokracií. Dále zmínil obecné nevýhody referend. A předhazoval Okamurovi stanovy SPD, podle kterých hnutí funguje na „principu nepřímé demokracie s autokratickými prvky“, což odporuje principu přímé demokracie, tak dlouho, že ho musel moderátor přerušit.

„Já jsem tady šokován absolutní neznalostí místopředsedy ODS. Vy jste si nenastudoval návrhy o referendu a to je fakt teda zoufalý,“ pustil se na oplátku Okamura do Vystrčila. Řekl, že v jejich návrhu jsou opatření, která mají zajistit, aby nedocházelo k informačním šumům a o problematice bylo obyvatelstvo informované. A obvinil Vystrčila, že má starou verzi stanov, protože je prý v hnutí přímo volen i přímo odvoláván. „Článek 6 odstavec 1 písmeno b říká, že konference, která volí mimo jiné i předsedu, se schází jednou za 12 měsíců a předsednictvo stanoví klíč pro účast členů jako delegátů konference, to znamená nejsou tam všichni členové, je tam klíč. To je nepřímá demokracie, rozumíte tomu?“ vysvětloval Okamurovi stanovy jeho hnutí Vystrčil.

„Teď poslouchejte, jak jsou vybíráni ti, co přijdou na tu konferenci, to je nejkrásnější,“ pokračoval Vystrčil přes námitky Okamury, že sál pro 7000 členů neexistuje. „V případě, že počet členů je větší než 200, podílí se předseda regionálního klubu, což je nějaký člověk, na výběru jednotlivých delegátů konference, a teď pozor, dle pokynů předsednictva. To je pět lidí. A pozor, pokyn předsednictva platí pouze, podle těchto stanov, když s ním souhlasí předseda,“ citoval Vystrčil dál. „Teď tomu vůbec nerozumím, vy jste z toho udělal úplnej galymatyáš,“ stěžoval si předseda SPD. Oba pánové se začali bavit o stanovách, až na ně Železný musel zakřičet: „Pánové, jestli dovolíte,“ aby debatu usměrnil. Okamura obvinil Vystrčila ze lži, protože dle něj jsou delegáti přímo volení tajnou volbou na krajských konferencích a tito přímo volení delegáti pak volí na celostátní konferenci předsednictvo. „Já jenom říkám, že pokud jsou někde delegáti, tak je to nepřímá demokracie,“ reagoval senátor.

„Pánové, opravdu se omlouvám, bylo to nesmírně zajímavé vás sledovat, sice nevím, jestli se diváci dozvěděli opravdu vše o vašich názorech na referendum, ale o vašich vzájemných názorech se dozvěděli hodně,“ poděkoval Jakub Železný oběma politikům a debatu s teď usmívajícími se politiky ukončil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Celý pořad ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…