Jan Zahradil k Bělorusku: Lukašenko přetrhl strunu. Ale od Ruska je nikdo neodstřihne

28.08.2020 22:10

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se v pořadu Prostor Ondřeje Tesárka vyjádřil mimo jiné k aktuální situaci v Bělorusku a k prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Ten podle něho napínal s trunu, až ji přetrhl. Ale že by se EU angažovala? V tom je europoslanec skeptický.

Jan Zahradil k Bělorusku: Lukašenko přetrhl strunu. Ale od Ruska je nikdo neodstřihne
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Situaci v Bělorusku vnímám tak, že pan Lukašenko tu strunu napínal tak dlouho, až ji přetrhnul. Docela hezky to zaznělo v jednom tom opozičním sloganu, který jsem si přečetl před několika dny a kde bylo napsáno – nevím, jestli to řekla ta neúspěšná, nebo možná úspěšná kandidátka na prezidentku, ale ten slogan byl – Tohle  není revoluce ani pro Rusko, ani proti Rusku, tohle není revoluce ani pro EU, ani proti EU, to je revoluce proti Lukašenkovi,“ začal se svým výkladem běloruské situace Zahradil.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13769 lidí

„Já si myslím, že je tady zapotřebí oddělit dvě věci, nebo dvě linie – jedna je ten samotný režim, kterého, jak je tedy vidět, tak podstatná část společnosti, už má opravdu plné zuby, těch manipulací a prostě i toho, jak se teď nasadily silové jednotky vůči demonstrantům a tak dál. A druhá je vůbec geopolitická orientace Běloruska, které doposud, si řekněme zcela otevřeně, bylo jakýmsi nárazníkovým státem mezi Evropskou unií a Ruskem. A tady opravdu je zapotřebí vědět, že to Rusko to bude sledovat, no a pokud by získalo dojem, že tenhleten statut toho nárazníkového státu zmizí a že najednou se prostě kyvadlově přechýlí k tomu západu, tak to asi nedopadne dobře,“ sdělil Zahradil.

To, že se někde vyjednává v zákulisí velmi horečně a že v tom hraje svou roli Evropská unie, Spojené státy a Rusko, by si Zahradil troufl říct, že tak je. „Přestože k tomu nemám žádné důkazy, podklady a podobně. Ale fakt bych oddělil tyhle dvě věci. Setrvání nebo pád Lukašenkova režimu, a geopolitická orientace Běloruska, o které by podle mého názoru měli mít Bělorusové právo si rozhodnout sami. I bez Lukašenka,“ dodal Zahradil. 

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Smluvní provázanost Běloruska s Ruskem je podle něj nepochybná. „A to nikdo nemůže chtít přestřihnout ze dne na den,“ řekl Zahradil. „V EU si podle mého názoru dost lidí uvědomuje, že zatížit se v situaci, kdy ta Evropská unie řeší tisíc a jeden problém, covidem počínaje a nestabilitou v Libyi, kde se válčí o vliv, tedy vytvořit si ještě další problém s řešením Běloruska, myslím, že nikdo nechce. Myslím, že to směřuje tímto způsobem – ok, jestli se chcete zbavit Lukašenka, v pořádku, za to vám zatleskáme, to určitě nějakým způsobem verbálně podpoříme, nebo i s tím, že budeme sankcionovat jeho věrchušku. Ale to, co bude potom, to už je vaše věc,“ podotkl závěrem Zahradil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…