Je to systémový problém, myslí si Zeman o žďárské tragédii

15.10.2014 19:22

Propuštění ženy, která zabíjela ve Žďáru nad Sázavou, z ústavní péče bylo podle prezidenta Miloše Zemana systémovou chybou, kdy nebyl rozlišen neškodný a nebezpečný blázen. Prezident ocenil ředitele Psychiatrické nemocnice v Opavě za to, že vyvodil odpovědnost a rezignoval. Zeman to dnes řekl v rozhovoru s ČTK.

Je to systémový problém, myslí si Zeman o žďárské tragédii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy Dne vítězství na pražském vrchu Vítkov

Žena byla podle prezidenta propuštěna do ambulantního ošetření neoprávněně. „Což jí umožnilo, aby spáchala obdobný trestný čin, tentokrát ještě s horšími důsledky,“ řekl. „Sám bych se přimlouval za to, aby tyto násilné trestné činy, když už někoho označíme za duševně nemocného, byly trestány ne-li trvalým, tedy alespoň dlouhodobým pobytem v psychiatrickém zařízením, zdůrazňuji v uzavřeném psychiatrickém zařízení, a nikoli ambulantní léčbou," dodal.

Prezident se do Žďáru chystá v pátek

Řekl, že si velice váží rozhodnutí ředitele Psychiatrické nemocnice v Opavě vyvodit v záležitosti osobní zodpovědnost. „Na druhé straně, i když to zní trochu cynicky, v každé společnosti je určité procento bláznů,“ poznamenal prezident. Někteří jsou podle něj neškodní a domnívají se, že jsou Napoleon nebo se obnažují na veřejnosti, další jsou ale nebezpeční, protože jde o agresivní psychopaty. „Úkolem psychiatrie je odlišit první kategorii od té druhé. To znamená dát Napoleonům ambulantní léčbu, ale nepouštět z psychiatrické léčebny agresivní psychopaty," řekl Zeman. Nerozlišení obou kategorií je podle něj systémovou chybou.

Prezident se do Žďáru chystá v pátek, na místě tragédie chce zapálit svíčku a položit květiny. ČTK řekl, že se chce poklonit mladíkovi, který bránil spolužačku a při tom zahynul, a ocenit policistu, který na místě zasahoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…