Je to tu zas. Uprchlíci: Sobotka s Prouzou ustupují EU, Andrej Babiš rázně proti

20.07.2016 6:38

Ve vládní koalici je zažehnut další spor. Tentokrát jsou proti sobě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Důvodem je nový plán Evropské unie na přijímání běženců. Píše o tom dnešní deník Právo.

Je to tu zas. Uprchlíci: Sobotka s Prouzou ustupují EU, Andrej Babiš rázně proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Bohuslav Sobotka

Podle nových návrhů přesídlování by samy státy mohly určit, kolik běženců mohou zvládnout přijmout. Za každého migranta by získaly deset tisíc eur. V některých členských zemích, například v Maďarsku, Slovensku a Rakousku, plán na přesídlování migrantů narazil, v Česku je předseda vlády pro. To se však nelíbí právě Babišovi. 

„ČSSD dlouhodobě považuje přesídlování za lepší nástroj než relokace, a to jak z pohledu lepší možnosti kontrolovat, kdo přichází do Evropy, tak i proto, že přesídlování přímo z třetích zemí rozbíjí pašerákům jejich výnosný byznys model, “ uvedl premiér. Podle něj tento nový návrh Evropské unie vychází z nápadu Česka, aby každá země dobrovolně nabídla, kolik lidí je schopna přijmout a integrovat. Premiér i nadále chce usilovat o to, aby země mohly přijímat běžence dobrovolně.

Obdobný názor má i český zmocněnec pro evropskou politiku Tomáš Prouza. Podle něj je dobře, že je návrh systému přesídlování na stole. "Přijímání lidí přímo z třetích zemí nám dává lepší kontrolu nad tím, kdo do Evropy přichází, a zároveň to rozbíjí pašerákům jejich byznys,“ uvedl Prouza.

Podle Babiše však Česko žádné běžence nepotřebuje. Jak uvedl, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě a potřebujeme zaměstnat hlavně Ukrajince a další zahraniční dělníky, které si české firmy vyberou samy. Bez servítek řekl, ať nám Brusel do naší migrační politiky nemluví. "Za rok a půl tento problém nezvládl, a Turecko, které to má za Brusel vyřešit, se pro nás stává spíš hrozbou než spojencem,“ řekl Babiš.

Jeho stranický kolega, europoslanec za ANO Pavel Telička, k novému návrhu uvedl, že je nejprve nutné dostat migrační vlnou například zajištěním ochrany vnější hranice. 

„Přesídlování uprchlíků přímo z ohrožených zemí a uprchlických táborů by mohlo nejen pomoci oslabit síť pašeráků, kteří profitují z nelegálních přesunů uprchlíků, ale také přijímat do Evropy jen ty lidi, kteří absolvovali mimo území EU bezpečnostní prověrky," řekl k tomu europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…