Jiří Drahoš politoval chudé lidi a promluvil o Romech

09.01.2018 6:51

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš poskytl rozhovor serveru a2larm.cz. V něm mimo jiné řekl, proč by se měl stát českým prezidentem. Podle svých slov má totiž dost životních, profesních i manažerských zkušeností.

Jiří Drahoš politoval chudé lidi a promluvil o Romech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš

V rozhovoru se Drahoš mimo jiné zaměřil na zvyšování mezd a životní úrovně lidí. „Na průměrnou mzdu dosáhne jen třetina obyvatel. Spousta lidí pracuje tvrdě a dlouho, ale jejich příjmy stačí sotva na průběžné výdaje. Přetrvávají značné rozdíly mezi příjmy mužů a žen,“ poznamenal Drahoš. 

„Pokud jde o životní úroveň, a tedy i mzdy, obojí do značné míry závisí na tom, jak dokážeme držet krok s technologickým pokrokem, zda budeme schopni být v některých oborech na špičce, a tedy na vzdělávání a pěstování dovedností – to je moje výrazná priorita. Ohledně mezd chci také upozorňovat politiky i zaměstnavatele na fakt, že je stále mnoho lidí, které ani usilovná, poctivá práce nedokáže uživit na úrovni 21. století,“ zmínil Drahoš k životní úrovni. A vyjádřil se také k migračním kvótám, v nichž vidí hlavně politický problém. „Ostatní členské státy nám vnucují postup, se kterým nemůžeme už z principu souhlasit. O tom, koho na svoje území státy přijmou, by měly rozhodovat samy a v případech nad rámec pravidel azylového řízení by mělo jít o rozhodnutí dobrovolné,“ míní Drahoš. Podle něho je také nutné, aby samotná migrace byla zastavená, neboť by jinak mohla být nekonečná. To by pak mohlo ohrozit nejen demokracii, ale život v Evropě jako takový. 

Původní text ZDE

Závěrem se pak také Drahoš vyjádřil k postavení Romů v české společnosti. „Stavěl bych na důsledném respektování principu etnické nediskriminace, a to nejen na papíře, ale i vymáháním pravidel – sankcemi za jeho nedodržování. Zároveň bych se snažil o povzbuzování občanské a kulturní angažovanosti romského obyvatelstva, podpoře podnikatelských nápadů, minimálně jako příkladů pozitivní praxe. Pokud jde o vztah ostatních skupin obyvatelstva k Romům, rozhodně bych byl pro co nejdůslednější potírání etnicky motivovaného násilí – což platí oboustranně,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …