Jsem už stará, ale takovýhle binec... O Drábkovu "ďáblovi", který může za vše

18.07.2012 8:52

Podle středečního materiálu deníku MF Dnes se v resortu ministerstva práce a sociálních věcí mění všechno, co se týká počítačových systémů, které má pod palcem náměstek Vladimír Šiška. Nové systémy mají prý společné to, že fungují hůř než ty staré a stojí za nimi podivné obchodní vazby.

Jsem už stará, ale takovýhle binec... O Drábkovu "ďáblovi", který může za vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

První náměstek Vladimír Šiška je na ministerstvu zodpovědný za všechno kolem IT. Zajímavé je třeba i to, že nechal předělat jídelnu, která MPSV přišla na 29 milionů korun, na kanceláře pro sebe a svoje pracovníky, na "Šiškovo království" jak píše deník. Tito lidé spravují počítačové aplikace, které slouží pro výplatu dávek a dotací.

Jen se Šiškovým souhlasem se na ministerstvu smí zajišťovat zakázky na počítače a komunikační techniku, což se mu ale příliš efektivně nedaří, připomeňme například kolabující systémy na úřadech práce, které dodnes nefungují stejně dobře, jako fungovaly ty staré. A podle informací MF Dnes provedl Šiška podobné změny systému na ministerstvu. A pro úředníky to znamená místo pokroku návrat k tužce a papíru, systém nefunguje správně ani půl roku po jeho zavedení.

Chyby jsou všude, říká úřednice

"Jsem tady už skoro inventář, ale takový binec jsem ještě nezažila," vystihuje situaci jedna z úřednic. "Chyby jsou při výplatě dotací na sociální služby, neexistují kontrolní výpisy, které by hlídaly kompetentnost předávaných plateb. Část výkazů do státní pokladny počítáme ručně. Chybí propojení evidence majetku na účetnictví, takže žádný majetek od začátku roku není zaúčtován..." vyjmenovává zaměstnankyně ministerstva nedostatky nového systému.

Nabízí se podobnost s příběhem na úřadech práce. Oba případy spojuje i to, že na jejich začátku nestála výběrová řízení. Jen se rozšiřovaly stávající rámcové smlouvy týkající se něčeho jiného, píše deník. A navíc se obě novinky prodraží vzhledem k tomu, že je nutné zakoupit licence pro každého nového uživatele, což u starých systému nebylo potřeba. Licence byly neomezené.

Kdo těží ze zakázek pro MPSV

Těžko vysvětlit se dá prý i to, kdo od ministerstva dostává IT zakázky. Tak například Firma Intelek, která bude dělat správu celé vnitřní sítě ministerstva, vyhrála tendr přesto, že její nabídka byla jednoznačně nejdražší. Výhodné je to tak asi pouze pro jednatele firmy Zdeňka Šišky, který - jak si všimly ParlamentníListy.cz - sponzoroval TOP 09 padesáti tisíci korunami. Shoda jmen je podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové čistě náhodná.

MF Dnes rozkrývá další zvláštní obchodní vazby. Když MPSV vypsalo zakázku na zpracování analýzy, jak to v resortu vypadá se zpracováním dat, vyhrála firma MSM Informační systémy. Na základě její analýzy bylo pak vypsáno výběrové řízení na zpracovatele systemizace za 64 milionů korun, kterou získala firma Hewlett-Packard. Zajímavé je to, že spoluzhotovitelem je i MSM Informační systémy, zastoupená tímtéž Jindřichem Milfaitem, který ministerstvu radil v analýze, jak dál postupovat.

To ale není všechno. Milfait je zároveň společníkem jistého Michala Poly, který pro MPSV pracuje. A právě on byl pověřen ministerstvem, aby byl pro zájemce kontaktní osobou v případě této zakázky.

Šiška ale od počátku tvrdí, že je vše v pořádku a o střety zájmů nejde.

Ministerstvo chce ovládnout i ČSSZ

Ministerstvo práce a sociálních věcí informovalo i Českou správu státního zabezpečení, že není potřeba, aby úřad dělal soutěže například na telefonní ústředny sám, protože MPSV disponuje také rámcovou smlouvou na tyto takzvané aktivní prvky.

Když si ale ČSSZ udělala propočet na nákup a porovnala svou smlouvu se smlouvou z ministerstva, ukázalo se, že MPSV by na zakázce za 30 milionů zaplatilo asi o pět milionů více. "Tak nějak ta čísla vyšla," potvrdil deníku vrchní ředitel ČSSZ přes informační technologie Oleg Baško.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…