Jurečka: Vesnické hospody? Lidé přijdou, sami si natočí pivo, pokecají, zahrají si karty a sklenice si pak sami umyjí

15.05.2023 10:32 | Ze sítí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poskytl v souvislosti s vládou nedávno představeným „Konsolidačním balíčkem“ rozhovor serveru iDnes.cz. V něm vysvětluje porušení předvolebních prohlášení koalice SPOLU. Říká, že s úsporami začala vláda u sebe, převádí zodpovědnost za klamavé výroky na koaličního partnera a poskytuje svoji představu o udržitelnosti vesnických hospod. Tam lidé přijdou, natočí si pivo, zahrají karty, umyjí sklenice a půjdou domů.

Jurečka: Vesnické hospody? Lidé přijdou, sami si natočí pivo, pokecají, zahrají si karty a sklenice si pak sami umyjí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

V úvodu rozhovoru pro server iDnes.cz se redaktor Petr Kolář nemohl zeptat na jinou věc, než na předvolební heslo koalice SPOLU, jíž je strana KDU-ČSL pod vedením právě ministra Jurečky také členem. To heslo znělo „Nezvýšíme žádné daně.“

„Stala se řada okolností, které situaci výrazně změnily oproti době, kdy jsme psali tento program, závazek a slib,“ začal Jurečka s odůvodněním nesplnění jednoho z klíčových předvolebních slibů s tím, že hlavní důraz dal na válku na Ukrajině a její dopady na Českou republiku.

„Tyto okolnosti vedly k tomu, že jsme museli některé tyto sliby přehodnotit,“ je si vědom předseda lidovců planých slibů. Současně s tím ale dodává, že také udělali kroky, které některé daně snížily.

„Zároveň jsme také dali slib, že budeme snižovat výdaje státu, že budeme směřovat k vyrovnanému rozpočtu, což je součástí našeho ozdravného balíčku. Začali jsme u sebe, velká část úspor půjde za námi. Od drobných, byť symbolicky důležitých věcí, jako jsou platy soudců a ústavních činitelů až po šetření na resortech a osekání dalších výdajů.“

Podle redaktora ale argumenty, proč nejsou plněny vládní sliby dané voličům před volbami, připomínají legendární výrok premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který na stejné téma sdělil, že „sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí“.

„Tak jsou věci, které člověk může vidět a predikovat je. Ale i makroekonomické predikce se stejně jako okolnosti změnily. To, myslím, musí každý rozumný a příčetný člověk vnímat,“ byl si ale jistý svojí věcí Jurečka.

Redaktora Koláře ale svou odpovědí neuspokojil a ten se zeptal znovu.

„Opakuji, že premiér Fiala ještě loni v listopadu v rozhovorech tvrdil, že žádné daně nezvýšíte. Stejně tak tehdy vykládal, že nesáhnete na valorizaci penzí a řadu dalších věcí, které jste teď udělali. Tou dobou už byla válka na Ukrajině téměř rok. Proč to tedy Fiala říkal?“

„Osobně jsem to vnímal tak, že si dokážeme vystačit s tím, že tu máme hospodářský růst, dokážeme snížit náklady státu. Ale třeba nárůst výdajů na sociální, důchodový systém díky vysoké inflaci jsou takové okolnosti, které se nedají zvládnout běžnými opatřeními, aniž bychom sáhli do oblasti daní,“ obhajoval i nadále ministr ve volební kampani popírané tvrzení o tom, že daně nebudou zvyšovány s tím, že nutnost jejich zvýšení se začala ukazovat v závěru minulého roku.

„Například v oblasti týkající se důchodů nikdo v roce 2021 nepočítal s mimořádnými valorizacemi v roce 2022, nedalo se odhadovat, jaký bude růst důchodů. Za poslední rok a půl je to o třicet procent,“ přiznal Jurečka, že vláda nepočítala s valorizací důchodů, kterou přitom předepisoval zákon.

Od výroku premiéra Petra Fialy (ODS) o tom, že SPOLU nebude zvyšovat daně, přešla řeč k neméně známému a kontroverznímu výroku ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) o tom, že „stát nesmí lidi trestat za to, že si koupí byt nebo dům“, který pronesl v souvislosti s tím, že nepřipustí zvyšování daně z nemovitosti, kterou ale SPOLU nyní zvyšuje na dvojnásobek.

„Myslím, že tyto otázky je dobré směřovat přímo na ministra financí. Já měl před volbami i za poslední rok výroky, že budeme chránit rodiče, rodiny, budeme sociálním svědomím vlády, budeme sledovat zajištění sociálního smíru a udržitelné společnosti. Tyto věci naplňujeme, jsou obsaženy jak v ozdravném balíčku, tak v důchodové reformě,“ přehodil šéf lidovců zodpovědnost na koaličního partnera a naznačil, že na rozdíl od ODS lidovci svoje sliby ve svých resortech plní.

Marian Jurečka pak musel odpovídat i na otázky, které se týkaly zúžení DPH na dvě sazby, které je součástí balíčku úspor, ale přitom bude vládu stát miliardy.

„Je to 6,3 miliardy, které nám budou ročně chybět,“ upřesnil Jurečka dopad zmíněného opatření na státní rozpočet s tím, že to bude kompenzováno jinými věcmi.

„Třeba tím, že jsme se rozhodli zvýšit daň z příjmu právnických osob,“ zmínil Jurečka jedno z opatření a dodal, že vláda nedělá změny jen proto, aby dokázala více vybrat nebo ušetřit, ale zohledňuje i sociální situaci.

V diskusi o DPH nemohlo chybět ani točené pivo, které se v důsledku daňových změn přesune do vyšší kategorie, a tím pádem zdraží.

„Když se podíváme na DPH u piva, byl rozptyl do tří sazeb. Byl v tom takový chaos, že jsme se to rozhodli sjednotit a dali to na 21 procent,“ měl jasno ministr a dodal i řešení, které nahradí klasické české a moravské hospody, které zdražením piva opět ubydou, před čímž už varovaly i pivovary.

„Vidím třeba starosty, kteří umějí hospodu udělat tak, že funguje díky platebnímu terminálu. Lidé přijdou, sami si natočí pivo, pokecají, zahrají si karty a sklenice si pak sami umyjí,“ to jsou podle Mariana Jurečky cesty, jak hledat udržitelnost a konkurenceschopnost.

Na závěr rozhovoru musel Jurečka vysvětlovat i to, proč se změny, které přináší „Konsolidační balíček“ dotknou až příštího roku. Podle redaktora se totiž původně zdálo, že je balíček vytvářen proto, aby snížil dosavadní rekordní schodek letošního rozpočtu.

„Znamená to, že jste letošek odepsali a pak zase řeknete, že za to může Babiš,“ narážel redaktor Kolář na častý argument členů současné vlády, kteří se odvolávají na působení předešlého premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Počítáme s tím, že letošní deficit bude pod 300 miliard. Počítáme, že do rozpočtu přitečou finanční prostředky, které dorazí v pozdějších kvartálech,“ uvedl Jurečka za situace, kdy se deficit státního rozpočtu v první třetině roku vyšplhal až na rekordních 200 miliard korun.

„Máme plán postupného snižování deficitu v příštích letech. Celkové zadlužení vůči HDP snižujeme i přes složitou dobu, ve které dneska jsme. Naše vláda jasně řekla, že chce směřovat ke stabilním vyrovnaným financím, a to děláme,“ zakončil ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak mohl by to zemědělec, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 15.05.2023 12:11:39
Jurečka zkusit ve své vesnici. Ať tam začne provozovat hospodu, kam si hosté kdykoli přijdou, natočí si pivo, zahrají karty a pokecají a pak umyjí sklenice. Myslím si, že Jurečka, kromě toho, že se ve funkci ministra hezky zakulatil, se i zbláznil.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…