Kancléř Mynář s vydáním hackera Nikulina do USA nesouhlasí

30.03.2018 18:46

Hradní kancléř Vratislav Mynář nesouhlasí s vydáním údajného ruského hackera Nikulina do USA. Podle něj se zdá, že to bylo od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) minimálně nezákonné rozhodnutí. Řekl to serveru e15.cz. Mynář se kvůli Nikulinovi s Pelikánem již dříve sešel, ministr navíc v únoru řekl, ho prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska.

Kancléř Mynář s vydáním hackera Nikulina do USA nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Nikulinův advokát Martin Sadílek míní, že vydání brání řízení o tom, zda má Rus nárok na humanitární azyl v ČR. Podaná kasační stížnost by podle něj měla mít ze zákona odkladný účinek. „Pokud je pravdou, co je v médiích a co říká advokát pana Nikulina, v tom případě ministr spravedlnosti zařadil náš právní systém na úroveň Bangladéše nebo Středoafrické republiky,“ řekl serveru Mynář.

Kdokoliv v Česku by měl mít podle něj právo využít veškeré právní možnosti. Kancléř ale připouští, že nyní už je situace nezvratná a z USA Nikulina zřejmě nikdo nevydá. „Prověřit zákonnost postupu pana ministra by ale jistě bylo pro veřejnost důležité. Kdo jiný by měl více ctít zákon než ministr spravedlnosti,“ podotkl.

O vydání Nikulina mělo zájem také Rusko. Pelikán ale ČTK řekl, že žádost USA posoudil jako důvodnější. „Možnost kasační stížnosti stále má, ale zákon jasně hovoří o tom, že jsme povinni ponechat žadatele o azyl na svém území do doby vyřízení jeho správní žaloby, nikoliv ještě i kasační stížnosti," vysvětlil Pelikán.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil postup za netradiční. „Vysvětlení netradičního postupu v kauze Nikulin veřejnosti je plně věcí a odpovědností vlády a jejích představitelů, nikoliv Hradu,“ napsal dnes na twitteru.

Server iRozhlas.cz uvedl, že Mynář se v půlce ledna tajně sešel s Nikulinovým advokátem Sadílkem. Podle Mynáře to bylo z osobních důvodů. K setkání s Pelikánem pak kancléř sdělil, že to bylo kvůli předání dopisu od Nikulinovy matky. „Jsem dalek toho, abych mu nějakým způsobem radil,“ řekl.

O Nikulinovi mluvil tento týden se svými českými kolegy šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan, který je na návštěvě v Česku. „Na mě je těch náhod nějak moc. Přijede třetí nejvýznamnější politik Spojených států amerických, je tady letadlo na převoz vězňů, Ústavní soud rozhodne v úterý a rozhodnutí pana ministra a celá ta akce proběhne v nočních hodinách,“ dodal Mynář. Kancelář prezidenta ale prý žádné kroky v tomto případu podnikat nebude.

Politici Pelikánovo rozhodnutí většinou chválí. „Oceňuji, že ministr Pelikán nepodlehl nemístnému tlaku prezidenta Zemana, kancléře (Vratislava) Mynáře a dalších lidí z Hradu,“ uvedl mimo jiné předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Souhlasně se pro Českou televizi vyjádřili například člen zahraničního výboru Vít Rakušan (STAN), poslankyně ODS Miroslava Němcová nebo šéf sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Proti je místopředseda KSČM Josef Skála: „Jestli si chceme hodně zavařit vztahy směrem na Východ, tak se nám to asi podaří. Nevím, v jakém zájmu České republiky to je,“ řekl České televizi.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…