Kašleme na Trumpa. Máme jiný názor než Trump. To nebyl rozkaz Trumpa. Prezidenta USA ignoruje vlastní aparát

07.08.2017 10:24

Internetový server Globalnews zmiňuje několik případů, které napovídají, že Donald Trump ztrácí podporu vlastní administrativy, Pentagonu a dalších subjektů.

Kašleme na Trumpa. Máme jiný názor než Trump. To nebyl rozkaz Trumpa. Prezidenta USA ignoruje vlastní aparát
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Až doposud se mělo obecně za to, že proti Trumpovi stojí především demokraté, mainstreamová média a levicoví aktivisté. Události posledních dní však nasvědčují, že prezidentova pozice není příliš jistá ani v rámci jeho administrativy. Některé jeho názory prezentované na Twitteru či při živých vystoupeních jsou vysokými státními úředníky zcela ignorovány či otevřeně odmítány. Jako třeba v případě Trumpovy výzvy k vyšetřování Hillary Clintonové.

Generální prokurátor Rob Rosenstein tvrdí, že na prezidentovu výzvu reagovat nebude. „Prezident vyzval prokurátory k prozkoumání 33 000 e-mailů Clintonové veřejně. Pokud to ale myslel vážně, tak musí své pokyny sdělit přímo nám a v soukromí. Nicméně, i kdyby tak učinil, odmítl bych to. Prezident nám nemůže určovat, koho máme či nemáme vyšetřovat. Takovým způsobem my prostě nefungujeme,“ prohlásil Rosenstein v rozhovoru pro Fox News.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Další políček do tváře dostal Trump po svém komentáři na Twitteru, podle kterého by neměla americká armáda přijímat uchazeče z řad transgender. Nicméně ministerstvo obrany vzápětí ve svém prohlášení něco takového odmítlo. „Prezidentův tweet měl formu pouhého oznámení a nejednalo se o oficiální pokyn nejyyššího velitele,“ uvedl před novináři v Pentagonu kapitán námořnictva Jeff Davis. A to není zdaleka jediný nesoulad ve vojenské oblasti.

V tomto směru se podle všeho nemůže Trump spoléhat ani na svého viceprezidenta Mika Pence. Ten společně s velvyslankyní při OSN Nikki Haleyovou zastává protiruské postoje a oba nechtějí tolerovat ani Asada. „Je tam několik signálů, které svědčí o vzájemných rozporech. Pentagon ignoruje prezidentův názor na transgenderové vojáky a viceprezident zastává odlišné postoje stran Ruska. Generální prokurátor zase nechce stíhat Clintonovou,“ shrnuje konzervativní komentátor Ramesh Ponnuru z National Review.

Spekuluje se také o tom, že republikáni nepočítají s další Trumpovou kandidaturou a už nyní soupeří o to, kdo zaujme v roce 2020 prezidentovo místo. Viceprezident Pence ale ve víkendovém vydání deníku The New York Times takový scénář odmítl a prohlásil jej za poslední zoufalý pokus médií rozdělit Trumpovu administrativu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…