Kauza německého satirika, který urazil Erdogana: Turecký prezident ještě přitvrdil

10.05.2016 17:21

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil, že se chystá zahájit soudní řízení nejen se satirikem Janem Böhmermannem, ale dokonce i s šéfem mediální společnosti Axel Springer Mathiasem Döpfnerem za to, že satirikovu báseň schvaluje.

Kauza německého satirika, který urazil Erdogana: Turecký prezident ještě přitvrdil
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Erdogan podle vyjádření svého právníka požaduje vydání soudního zákazu činnosti proti Mathiasi Döpfnerovi, autorovi dopisu, který byl v dubnu uveřejněn v německém deníku Die Welt. V dopisu Döpfner vyjadřuje podporu německému satirikovi.

Konkrétně Döpfner v dopise adresovaném Böhmermannovi píše, že ho jeho báseň pobavila a rozesmála. Navíc dodává: „Rád bych, pane Böhmermanne, podotknul, že se všemi použitými formulacemi a obsahem plně souhlasím.“ Právě to byla údajně pro Erdogana výzva k tomu, aby podal další trestní oznámení.

Erdoganův německý právník Anwalt Höcker prohlásil, že „zemský úřad v Kolíně trestní oznámení nepřijal“. Svému klientovi tedy doporučil „odvolat se k vyšší instanci“.

Z druhé strany promluvil mluvčí společnosti Axel Springer, který médiím sdělil, že společnost zatím neobdržela žádné vyrozumění ani předvolání.

Erdoganův práník Höcker už poukázal na právní úspěch proti jiným kritikům prezidenta Erdogana. Například předběžné opatření proti režiséru Uwe Bollovi již údajně potvrdil soud. Boll prý o tureckém prezidentovi prohlásil, že jeho chování hraničí s debilitou.

Celá aféra propukla poté, co Jan Böhmermann ve svém vysílání ZDF Neo Magazine Royale odrecitoval tzv. limerickou báseň, která obsahovala četné urážky tureckého prezidenta. Kancléřka Merkelová ji kritizovala jako „záměrně urážející“ a schválila požadavek tureckého prezidenta na soudní šetření Böhmermannova případu pro urážku na cti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…