Každý jedná s Čínou, dílnou světa. S jedinou výjimkou- Českou republikou. Zdeněk Zbořil má obavy

06.11.2021 11:24 | Analýza

Politolog Zdeněk Zbořil si všímá zvýšené diplomatické aktivity mezi Moskvou a Washingtonem. Předpokládá, že mezi prezidenty USA a Ruska proběhne jednání, na němž se bude řešit řada otázek. Ale o střední Evropu a Česko tu příliš nepůjde. Česká diplomacie by se proto měla přestat dívat jen na Rusko a USA a měla by své obzory opět rozšířit i dál. Do Číny. Zbořil doufá, že příští vláda přestane Čínu vnímat jako nepřítele.

Každý jedná s Čínou, dílnou světa. S jedinou výjimkou- Českou republikou. Zdeněk Zbořil má obavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro První zprávy upozornil na zvýšenou aktivitu ruských a amerických diplomatů. Počítá, že dojde ke schůzce i na úrovni nejvyšší, ale otázkou, co se na ní bude řešit. Podle politologa tu příliš nepůjde o střední Evropu.

V Praze by se proto podle Zbořila měli začít zajímat i o to, co se děje v Pekingu, v hlavním městě nejlidnatější země světa.

„A pak je tady velký hráč, kterého sice česká zahraniční politika znevažuje nebo ho nepovažuje za důležitého, který je ale reprezentantem, jak tomu někdo říká, továrny světa, kde se proměňují ekonomické vztahy a kde se neuvěřitelným tempem zvětšuje objem zahraničního exportu a  svět se snaží na to nějak reagovat. Kromě jediné výjimky, kterou jsem zatím zaznamenal, a to je Česká republika. Do Číny se nejenom nejezdí, nejenom se s ní nebavíme, ale dokonce děláme, jako kdybychom byli jejich nepřátelé, jako kdyby nám nezáleželo na tom,  že s Čínskou lidovou republikou ještě udržujeme diplomatické vztahy,“ uvedl Zbořil.

„Doufejme, že to dopadne dobře a že nový ministr zahraničí České republiky, ať už to bude kdokoliv a reprezentant jakékoliv politické strany, se dokáže rozhlédnout i tímto směrem a že se budeme zajímat o to, zda by ta naše politika zahraniční neměla být jenom jednosměrná. To znamená směřující jen  na Západ. Protože málokdy takovou bývala a my jsme přestali přemýšlet, zda by neměla  být čtyřsměrná, protože pro Českou republiku a České království a střední Evropu vždycky byly důležité čtyři rozměry: sever, jih, východ a západ,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…