Když nějaký uprchlík znásilní třináctiletou holku, vyhraje Hofer, odhaduje Schwarzenberg

29.11.2016 18:27

Obavy z prezidentského kandidáta pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera má český exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podle něj by mohl obrátit rakouské kormidlo na východ. Uvedla to ČTK.

Když nějaký uprchlík znásilní třináctiletou holku, vyhraje Hofer, odhaduje Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Vstřícný vztah k Rusku je známý podle Schwarzenberga i ze strany FPÖ, která se na stranu země stavěla například během krize kolem okupovaného Krymu. Hofer se pak během předvolební kampaně vyslovil několikrát pro ukončení protiruských sankcí. 

Schwarzenberg v rozhovoru mimo jiné také uvedl, že mnoho Rakušanů nebude v nedělních prezidentských volbách hlasovat pro někoho, ale proti někomu. Hoferův soupeř, kandidát Strany zelených Alexander Van der Bellen, je totiž nepřijatelný pro konzervativní katolíky na venkově. Velkou podporu má podle Schwarzenberga naopak ve městech. Van der Bellen je naopak vůči Rusku kritický a inklinuje k Západu, dodal.

  • Původní text ZDE

Vítězství jednoho z kandidátů tak bude podle Schwarzenberga závislé na neočekávaných událostech. „Když nějaký uprchlík znásilní nějakou třináctiletou holku, vyhraje Hofer,“ řekl s tím, že důležitá bude také volební účast. Klání by tak mohlo rozhodnout i nepříznivé počasí. 

Schwarzenberg dále dodal, že na tom, že do druhého kola postoupili muži podporovaní menšími opozičními stranami, je patrné, jak jsou Rakušané naštvaní na ty, které vnímají jako součást politického establishmentu. Norbert Hofer ale podle českého exministra mohl svou kampaň založit na vzpouře proti establishmentu, jak to učinil například budoucí americký prezident Donald Trump, pouze omezeně – v rakouské politice je totiž již od devadesátých let. Jako rakouského Trumpa tak tedy Hofera nevidí. Trump podle něj naštval spoustu lidí svou neurvalostí a hulvátstvím, Hofer je neobyčejně zdvořilý a vstřícný. 

Závěrem se pak Schwarzenberg vyjádřil ke vztahům Rakouska a Česka. Ty se podle něj nezmění, ať už zvítězí kterýkoli z nich. Zároveň také uvedl, že rakouská kampaň je zdvořilejší a ukázněnější než v Česku. „Pomluvy tam jsou stejně, velké podrazy taky,“ uvedl s tím, že vše však probíhá s rakouskou uhlazeností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…