Ke kauze Panama Papers se vrátil ekonom Michl. Česku také utíkají peníze, varuje

09.04.2016 7:24

Ekonom a externí poradce ministra financí Aleš Michl se ve svém komentáři pro dnešní vydání MF Dnes vyjádřil ke kauze Panama Papers. Konstatuje mimo jiné to, že založit si firmu v daňovém ráji je pro někoho, komu nechybějí peníze, snadné. „Dokazuje to kauza společnosti Mossack Fonseca,“ uvedl.

Ke kauze Panama Papers se vrátil ekonom Michl. Česku také utíkají peníze, varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

„I Česku proto utíkají velké příjmy. Stačilo by přitom udělat pár rychlých opatření proti těmto firmám,“ konstatuje dále Michl. 

Důvody k tomu, aby si člověk nebo společnost založili sídlo, bankovní účet nebo pobočku v daňovém ráji, jsou podle něj jednoduché.  Zaprvé – nechce se jim platit daně, a proto jdou tam, kde jsou nízké nebo žádné. Zadruhé – je potřeba skrýt vlastníky, a tak třeba českou firmu ovládáte přes panamskou entitu, která je veřejně nedohledatelná. Zatřetí – jdou tam proto, aby vyprali špinavé peníze,“ říká Michl. A dodává, že první důvod může být legální, druhý už smrdí a třetí hrozí kriminálem.

„Daňový ráj vám nabídne vysoký stupeň ochrany soukromí, nebo nízké daně. Možná je i kombinace obou zmíněných možností. Jen vy si zvolíte, co přesně chcete. Zda koupit jachtu, nebo něco zamaskovat či ‚vyprat‘,“ konstatuje Michl s tím, že firmu na klíč lze založit za dva tisíce dolarů. Každoroční paušál bývá okolo tisíce dolarů.

„Pak už jen doufáte, že to nikdo neodhalí, tedy někdo nehackne registrátora. Podle zdrojů magazínu Forbes neměla společnost Mossack Fonseca ani šifrování mailu – aspoň zadarmo si náš Avast mohli vzít,“ poznamenává.
 
V Česku má podle Michla vlastníka v daňovém ráji aktuálně 13 346 českých firem. „Prádelna“ se podle Michla vytvoří tak, že si mateřskou společnost dám třeba do Nizozemska, ať to vypadá pěkně, dceřiné společnosti pak na Seychely nebo Britské Panenské ostrovy či do Panamy. 

„Pokud si myslíte, že boj s tímto nešvarem je předem ztracený, mýlíte se. Proti fixlování doma i v zahraničí se musí bojovat kombinací zdánlivě nesouvisících opatření, které spojuje jedna filozofie, aby se tady v Česku platily daně. Už nyní je u nás schválená elektronická evidence tržeb a platí kontrolní hlášení DPH. K tomu navíc lze v budoucnu pohnout i s těmi daňovými ráji. Nyní, pokud lidé nebo firmy zamíří do ‚ráje‘ za nižšími daněmi, je to smůla pro stát. Ano, bude to tak chodit vždycky. A ne, nepomůže snížit daně,“ říká Michl s konstatováním, že stát je dlouhá léta za hlupáka, že s takovými lidmi nebo firmami obchoduje. 
 
„V České republice totiž neexistuje žádný právní předpis, který by naplňoval požadavky na rozkrytí kompletní vlastnické struktury firmy až po skutečného, konečného majitele, a nešlo to nějak rafinovaně obejít. Snad se už připravuje. Ale jelikož znám rychlost státní sféry, uplyne ještě hodně času u kulatých stolů. Začal bych proto hned dvěma rychlými opatřeními. Zaprvé – ten, kdo dodává zboží nebo služby státu, musí uvést konečného vlastníka – respektive, komu jdou peníze/zisk ze zakázky. Nebude to kritérium pro výběr, ale nutná podmínka. Zadruhé – vytvořil bych povinnost hlásit bankovní platby do daňových rájů,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…