Klaus se děsí Janečka a Okamury. A říká: Nekončím, jede se dál

03.01.2013 10:52

Prezident republiky Václav Klaus poskytl rozhovor magazínu Reflex. Mluvil v něm o církevních restitucích, jejichž odmítnutím prý nechtěl popudit své přátele v církvi, ale rovněž o Danielu Landovi či Karlu Janečkovi. Jejich úspěch prý dokazuje úpadek české politiky.

Klaus se děsí Janečka a Okamury. A říká: Nekončím, jede se dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

„Elity v Česku zoufale chybějí,“ říká prezident republiky Václav Klaus v rozhovoru pro Reflex. A to se podle něj projevuje i tím, že dnes lidé naslouchají myšlenkám, které ještě před několika lety byly považovány za zcela nepřijatelné. „Najednou došlo k posunu a tyto výroky a myšlenky jsou brány jako normální, ať už se jedná o pana Janečka, Okamuru, nebo Landu. Já se toho děsím a vidím to jako nebezpečné pro celou zemi,“ říká.

Tito lidé navíc podle něj nepřinášejí žádnou racionální kritiku. „Oni používají jen silácká slova, naopak demonstrují své absolutní nepochopení politiky,“ vysvětluje prezident. Česká politika má podle něj spoustu problémů, ale rozhodně prý ne ty, na které poukazuje Daniel Landa.

Sám vidí problém hlavně v tom, že se v této zemi již delší dobu nic nemění. „Pět let přešlapujeme na místě. Lidé nevidí posun vpřed, někdo cítí sociální ohrožení, nebo oslabení,“ říká. To podle něj vytváří půdu pro radikální odsudky. Mezi další problémy patří prý například to, že prostor po oslabené politice zaujímají různé justiční a policejní složky.

„Soudcokracie je fenomén v celém světě, od Spojených států po Českou republiku. Znamená to popírání standardní a tradiční demokracie,“ popisuje prezident. Je prý pravdou, že u nás se tomu daří dobře.

V březnu má Václav Klaus opustit prezidentský úřad, ovšem rozhodně neplánuje, že by zmizel z veřejného života. „Neuchyluji se do neznáma, nemizím ze země a rozhodně nebudu neviditelnou osobou. Takže ano, jede se dál,“ odpověděl na dotaz, zda se hodlá držet svého slavného výroku z roku 1997, když padla jeho vláda.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…