Knížák: Babiš je hloupý. Volby jsou diktatura většiny. Covid? To se podržte

02.10.2020 10:20

Profesor Milan Knížák v pořadu Duel Jaromíra Soukupa v TV Barrandov hovořil o současné politice a koronavirové krizi. Premiéra Andreje Babiše (ANO) označil za „hloupého starého komunistu“, ministr vnitra Jan Hamáček je podle něj „nebezpečný politik nula a hrobník ČSSD, který se zbláznil“. Volby jako takové označil za špatné, v honbě za demokracií jde stále jen o „diktaturu většiny“. Upozornil, že nouzový stav je mimořádně nebezpečný. „Jak se něco nastaví, nikdy se to nevrátí už zpátky a my si na to zvyknem,“ zdůraznil.

Knížák: Babiš je hloupý. Volby jsou diktatura většiny. Covid? To se podržte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Největší problém koronavirové pandemie je ten, že se společnost „atomizovala“: „Rozbíjí se tu vazby. Tím, jak máme nouzové stavy a nesmíme se shromažďovat. Já jsem člověk nejvíc ohrožen, je mi osmdesát, mám astma, problémy se srdcem. Ale nemám strach z pandemie, ale z lidí a z lidského strachu a ztráty hrdosti,“ uvedl profesor.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

Moderátor Soukup pronesl slova o podceňování situace, jelikož zdravotní problém tu skutečně je. „Nemá smysl říkat, že je to lehké jako chřipka. Popírání problémů je prostě špatně,“ myslí si.

Knížák však trval na opačném postoji, rozhodně takový přístup za špatný nepovažuje. „Není to špatně, jelikož to nebere člověku důstojnost. Největší problém boje proti covidu je právě ve ztrátě určité důstojnosti. Lidé jsou od toho, aby byli různí, nemám rád uniformitu,“ reagoval na Soukupova slova s tím, že názor je tedy třeba prosazovat, ale ne se o něj rvát. V zásadě prý koronavirovým číslům nevěří, jelikož se s nimi dá dělat cokoliv.

Vadí mu, jak se pandemie chopili politici. Vidí v tom šanci, jak utužit svou moc. „Je to nebezpečí, které považuji za opravdu to největší. Na koronavir umře pár lidí, to je smutné, ale k onemocněním, které přicházejí každý rok, to patří,“ konstatoval Knížák.

V naší zemi je podle Knížáka typická politická pasivita. „Když sleduji politické debaty, politici pořád hovoří o tom, jak krizi vyřeší, ale nedělají nic,“ poznamenal.

A opřel se do premiéra Andreje Babiše: „Toho považuji za hloupého,“ uvedl s tím, že nemá k volbám důvěru. „Volby nejsou samospasitelný akt, je to názor většiny a ta může být libovolná. Je to diktatura většiny. Špatně je to, že v demokratických volbách může být zvolen kdokoli, “ dodal profesor.

Soukup následně předhodil profesorovi chování ministra vnitra Jana Hamáčka, který podle něj nabírá na aroganci. „Je to arogance moci a přijde mi to moc,“ komentoval ministrovy výstupy během čtvrtečního mimořádného zasedání kvůli nouzovému stavu.

Knížák mu dal za pravdu: „Ano, takové chování se projevuje hlavně u těch hloupých politiků..., pan Hamáček..., to je hrobník ČSSD. Je v úzkých, pod tlakem Babiše a pod tlakem svých voličů. Na to můžeme doplatit. On se zbláznil, chová se jako zvíře, které je čerstvě v kleci,“ komentoval ministrovo jednání v posledních týdnech.

„Hamáček zkouší vše. Je to nebezpečné. Zkouší být přítel v červeném svetru, teď zkouší být arogantní jako Babiš. Cítí ohrožení a snaží se zaujmout,. Je to politik nula,“ pokračoval v kritice profesor.

„Politické strany jsou méně důležité než kdykoli v historii. Když Babiš vstoupil do vlády s ČSSD, ukázal, že je to bezohledný člověk, který vždy využije cokoliv. Babiš je starý komunista a KSČM jsou jeho spojenci,“ popsal premiéra jako nedůvěryhodnou osobnost od samého začátku.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí

Souhlasí s názorem, že nouzový stav je mimořádně nebezpečná věc, která je trvalým omezením svobod a posílením moci státu. „Nouzový stav je dobývání prostoru našeho mozku, našeho bytí, je to ukrajování z našeho života. Jakmile se něco nastaví, nikdy se to nevrátí zpátky, jak to bylo, vždy zbyde část omezení a my si na to zvyknem, to je strašně nebezpečné,“ varoval profesor.

Nejvíc nebezpečný ve zneužití této moci je právě Babiš, pokračoval profesor. „Nemá právo stát v čele státu, ale když se podíváte do historie, hloupí lidé často úspěšně vládli. Je bezohledný a nemá žádné svědomí. Nestydí se a nebojí se někoho obrat. Měly by tu být zákony a držet ho v koridorech, jenže pro prémiéra zákony neplatí,“ doplnil Knížák.

K Babišovým „lžím“ podotkl: „On od sebe něco nerozezná, je v tom ztracen. Má jen instinkt na to, kudy co projít a kde se dá co získat,“ řekl profesor.

Dosavadní předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář složil svoji funkci, aby se mohl plně zapojit do politiky. Podle Knížáka však nemá šanci uspět, jeho dosavadní úspěch byl v Milionu chvilek. „Musel by opravdu přijít s něčím, co by voliče strhlo od stran, které tu jsou, takže... bohužel. Šance budovat společnost ze spoda, jezdit po městech a vesnicích a shánět voliče, myslím, že nemá šanci uspět,“ uzavřel profesor Knížák.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…