Kníže se chce sejít se Zemanem. Na Hrad má jít v úterý

14.04.2013 15:58

Ministr zahraniční Karel Schwarzenberg (TOP 09) požádal o setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Budou řešit především otázku jmenování velvyslanců. Ministrovi zahraničí se příliš nelíbí, že na sebe prezident strhává agendu jeho resortu. Jinak spolu oba muži v řadě věcí souhlasí. informuje o tom server iDnes.cz.

Kníže se chce sejít se Zemanem. Na Hrad má jít v úterý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Ministr zahraničí a prezident podle Schwarzenberga musí spolupracovat, neboť jsou na sebe na základě ústavy odkázáni. Spor o jmenování velvyslanců je navíc podle knížete poněkud zbytečný. Požádal proto prezidenta o schůzku a hradní mluvčí Burianová potvrdila, že k ní dojde v úterý příští týden.

Dojde ke smíru mezi oběma muži?

"Ve věcných otázkách tam je s panem prezidentem 90procentní souznění, on se ovšem snaží stáhnout pravomoci ministra zahraničí pod prezidenta. A s tím nemůžu být úplně srozuměn," podotýká schwarzenberg. Není přitom jasné, zda tato schůzka skončí smírem mezi oběma politiky. Jablkem sváru mezi oběma muži se stalo případné jmenování Livie Klausové na post velvyslankyně na Slovensku.

Za zmínku stojí, že za Schwarzenberga se postavil stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který zdůrazňuje, že hlavním nositelem politiky je v českém ústavním systému vláda, která se zodpovídá sněmovně. Někteří právníci naopak namítají, že schwarzenberg může z celého sporu vyjít s nepořízenou, protože se Zeman musí dohodnout především s premiérem - tedy s Petrem Nečasem (ODS).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…