Komentátor Doležal o Robejškových Realistech: Šanci nemají, ale pomohou Babišovi

23.04.2017 9:32

Politolog Bohumil Doležal se zamýšlí nad tím, zda a jak mohou českými parlamentními volbami zamíchat Realisté politologa Petra Robejška. Robejšek se často dovolává národa a referenda, čímž se nijak zvlášť neliší od politiků typu Tomia Okamury. Podle Doležala využívá mentor Realistů, jak sám sebe Robejšek nazývá, pojem „národ“ jako klacek, kterým bije svobodu. Sám prý mnoho šancí na úspěch nemá, ale posiluje pozici Andreje Babiše.

Komentátor Doležal o Robejškových Realistech: Šanci nemají, ale pomohou Babišovi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Bohumil Doležal

Politolog Petr Robejšek žijící už několik desítek let v Německu by se svými Realisty rád získal až 20 procent hlasů v letošních sněmovních volbách. Může se to Robejškovi podařit? Bohumil Doležal v textu pro Svobodné fórum Pavla Šafra jeho stranu srovnává s Věcmi veřejnými, Realisty a Věci veřejné Víta Bárty ostatně spojují i personální vazby.  

„Strana Realisté sice vystupuje v konzervativním převleku, ale je to, jak se sluší na dnešní vzrušenou dobu, strana nefalšovaně revoluční. Kráčí v šlépějích Věcí veřejných (jsou tu i personální vazby) a vnitřní strukturou přípomíná Okamurův Úsvit přímé demokracie (dvanáct členů zakladatelů v čele s ‚mentorem‘; chtějí se bránit ‚proti nájezdům různých pátých kolon‘; jistě, nejlepší obranou proti páté koloně je obrana před členstvem),“ poznamenává na konto Robejškovy strany Doležal.

Silným nástrojem, který Realisté prosazují, je referendum, v čemž se podobají jak Věcem veřejným, tak SPD Tomia Okamury. Kromě toho se Robejšek dovolává obhajoby národních zájmů, ale na české politické scéně se jen těžko najde politik, který by nezmiňoval český národní zájem. „Hovoří se o národním cítění, lásce k vlasti, národní hrdosti a vlastenectví. Nabuzují je v mentorovi a jeho dvanácti učednících uprchlické hordy,“ doplňuje k tomu Doležal.

Celý komentář naleznete zde.

Podle politologa Robejšek s pojmem národa pracuje tak, že jeho prostřednictvím v podstatě ničí svobodu a lidská práva. V dobách nesvobody sloužil národ jako opěrný bod pro občany toužící po svobodě. Dnes je to často naopak.

„Dnes se u nás naopak liberální demokracie a právní stát pomalu a nezadržitelně hroutí; v některých důležitých oblastech však pořád ještě jakž takž funguje. ‚Národ‘ v ústech a rukou lidí, jako jsou pan Robejšek a jeho spolubojovníci, je zároveň strašidlo a kladivo, jímž je možné a jímž je třeba i ty zbytky svobody zničit. Humanismus, racionalismus, sekularismus, lidská práva a solidarita mají prý smysl jen tenkrát, pokud budeme trvat na tom, že primárně naplňovanou hodnotou jsou bezpečnost a prosperita našeho národního státu, a v rámci tohoto ‚trvání‘ je pak budeme moci uplatňovat. Z čehož plyne, i když to není přímo řečeno: když je ohrožena bezpečnost a prosperita našeho národního státu, musejí jít hodnoty jako humanismus, racionalismus, sekularismus, lidská práva a solidarita stranou,“ podotýká Doležal.

Politolog má za to, že Robejšek nemá příliš mnoho šancí na úspěch, ale nahrává prý Andreji Babišovi, kterému předvolební průzkumy slibují drtivé vítězství ve sněmovních volbách. Robejšek by mohl hlasy odebrat především ODS a Babišovi tak pomoct. Tohoto drtivého Babišova vítězství se Doležal velmi obává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…