Komentátorka: Jsme rozlícení zlodějnami politiků, sami jsme ale stejní

26.09.2013 7:41

Voliči a politici jsou si podobní v tom, že si o sobě rádi myslí, že jsou dokonalí. V MF Dnes o tom uvažuje v komentáři Jana Bendová. Dává nám také k zamyšlení názor, zda se ze strachu z odpovědnosti nevzdáváme svobody.

Komentátorka: Jsme rozlícení zlodějnami politiků, sami jsme ale stejní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

O vztahu politiků a voličů píše komentátorka Jana Bendová. Došla k názoru, že voliči a politici jsou si podobní a že si o sobě navzájem nemyslíme nic dobrého. "Kdyby nás považovali za moudré, rozumné, těžko by volební kampaň vypadala jako tržiště šmejdů."

Komentátorka uvádí několik postřehů, které podle ní vysvětlují ledacos z chování voličů i politiků. Ten první nám připomíná středověk. Jana Bendová cituje historika a spisovatele Vlastimila Vondrušku, který v rozhlase odpovídal na otázku, zda měl středověký člověk větší svobodu. Vondruška mimo jiné řekl: „My se bojíme odpovědnosti, proto se vzdáváme vlastní svobody. To je princip dnešní doby. Lidé ve středověku měli větší míru svobody, samozřejmě, ale současně žili mnohem tvrději, protože pykali za své chyby,“ uvedl Vondruška.

Politici jsou jedni z nás

Poslední postřeh v komentáři v deníku MF Dnes od Jany Bendové se týká poctivosti. Jsme prý rozlícení zlodějnami v politice a sami se podle průzkumů považujeme za poctivé. Jenže podle jiných experimentů se ukazuje, že tomu tak není. Podle komentátorky to dokázal test časopisu Reader's Digest, který zkoumal poctivost obyvatel světových metropolí na „ztracených“ peněženkách.

Pražané prý vrátili tři z dvanácti peněženek, v Helsinkách jich vrátili jedenáct, píše Bendová a uzavírá svůj komentář. „My voliči a oni politici jsme si opravdu podobní: Jsme méně dokonalí, než si o sobě rádi myslíme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…