Lékaři z Kroměříže bijí na poplach kvůli Čunkově zdravotnické koncepci

10.03.2018 16:13

Situaci v současném nemocničním zdravotnictví lze označit spoustou přívlastků. V žádném případě ji ale nelze považovat za dlouhodobě udržitelnou, pro zdravotnické zaměstnance dlouhodobě perspektivní, odpovídajícím způsobem financovanou či dokonce harmonicky fungující, stojí v prohlášení lékařů z krajské nemocnice v Kroměříži, kteří se vymezují zdravotnické koncepci hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka. Důvodů je podle nich celá řada.

Lékaři z Kroměříže bijí na poplach kvůli Čunkově zdravotnické koncepci
Foto: Kroměřížská nemocnice
Popisek: Kroměřížská nemocnice.

Redakce ParlamentníchListů.cz obdržela prohlášení lékařů, ve kterém se vůči změnám a možnému omezení péče v nemocnici ostře ohrazují. Kriticky se vyjadřují i na adresu českého nemocničního zdravotnictví, které je podle nich podfinancované.

Ostře lékaři pálí ale především směrem na Čunka a jím nedávno předložený dokument nazvaný „Základní směry řízení nemocnic založených Zlínským krajem pro období 2018-2020“. V podstatě by se mělo jednat o jakousi koncepci rozvoje krajských nemocnic na Zlínsku, jejíž vznik si od hejtmana zlínští zastupitelé lidově řečeno „vydupali“.

Vznik požadavku, aby Čunek před jakýmikoliv zásadními změnami ve fungování a strukturách zlínských nemocnic předložil zastupitelům odbornou koncepci příštího rozvoje, inicioval zlínský krajský zastupitel a slovácký senátor Ivo Valenta. Valenta rovněž pomohl návrh na zastupitelstvu prosadit.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Jenže Čunkův dokument řadě zlínských zastupitelů radost neudělal. Kritici poukazují na to, že studii chybí odborná oponentura. Na stránkách ParlamentníchListů.cz Čunkův dokument ostře kritizoval i senátor Valenta. Ten je tím, kdo z pozice zlínského zastupitele zpracování koncepce krajského zdravotnictví navrhl, a to zejména kvůli „zastavení chaotických rozhodování hejtmana Čunka“, jak sám uvádí. Změny v rozhodování, které Čunek v nemocnicích Zlínského kraje prosazuje, totiž Valenta pokládá za „chaotické“. Ostře se vůči dokumentu vymezili představitelé České lékařské komory na Zlínsku i profesního sdružení praktických lékařů. 

A další se přidávají. Podle lékařů kroměřížské nemocnice podepsaných pod dokumentem, který naše redakce získala, z Čunkovy analýzy vyplývá, „že jsou v nemocnicích Zlínského kraje plánovány zásadní změny“. Společný nákup léků sice odborníci z nemocnice v Kroměříži kvitují s povděkem s tím, že se jedná o změny „racionální“ ve snaze dosáhnout „výhodnějších cen u nezbytných nákladů všech nemocnic“. Další záměry, které z dokumentu mají vyplývat, již podle nich pro Kroměřížskou nemocnici tak „pozitivní nejsou“.

Podle lékařů v Čunkově dokumentu navrhované změny přinesou soustředění nákladné péče v krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, zatímco v dikci menších krajských nemocnic by měla zůstat diagnostika, plánovaná péče a ošetřovatelská péče. Lékaři ve svém prohlášení mluví i o slučování jednotlivých primariátů a jak naznačují, z těchto změn by mohla vyplývat „určitá ztráta autonomie ve prospěch celku“. Kriticky se vyjadřují i dále. „Společný lůžkový fond by postupem času vedl k poklesu rozsahu i kvality poskytované péče ve společných oborech,“ stojí v prohlášení.

Celé vyjdáření:

Lékaři v textu zmiňují i mimořádné veřejné zastupitelstvo v Kroměříži, které se možnými změnami v Kroměřížské nemocnici zabývalo, a rovněž i postojem k Čunkovu dokumentu.

„Na jednání byli někteří z nás přítomni a musíme konstatovat, že nás jeho průběh, ale především závěr, znepokojil. „Základní směry řízení nemocnic založených Zlínským krajem pro období 2018-2020“ je mimořádně obtížně čitelný dokument, zcela postrádající konkrétní informace a finanční analýzy, přinášející mnohem více otázek než odpovědí. Je to dokument vyvolávající zcela oprávněné obavy o budoucnost zdravotní péče o ‚mimozlínské‘ obyvatele Zlínského kraje,“ vyjadřují se lékaři.

Zastupitelstvu podle nich „nelze upřít“, že v hlasování se „shodlo na odmítavém postoji vůči navrhovaným změnám“. Kritizují ale starostu, který podle nich volil „opatrnou“ rétoriku a působil jako „obrušovač hran“ a „rozmělňovač ostrých odmítavých názorů“. Situace podle lékařů nevypadá „optimisticky“. 

Kvůli zachování dětské lůžkové péče byla založena také petice.

Psali jsme zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bod

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…