Letiště Karla Gotta! Ne Havla, zní z Trikolóry Klause ml.

02.10.2019 20:42

Chystá se něco, co by mohlo dosti naštvat pražskou kavárnu. Právní expert Trikolóry Tomáš Grygar potvrdil, že se chystá petice na přejmenování pražského Letiště Václava Havla. Letiště by podle petice mělo nést jméno včera zesnulého umělce Karla Gotta. Na Letiště Václava Havla bylo letiště Praha-Ruzyně přejmenováno na základě výzvy režiséra a filmového podnikatele Fero Feniče v roce 2012. „Karel Gott International Airport Prague,“ odkrývá pak Grygar, jak by mohl vypadat nový název.

Letiště Karla Gotta! Ne Havla, zní z Trikolóry Klause ml.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott

„Dobrý den, dozvěděl jsem se, že máte nápad na přejmenování letiště Praha na Karel Gott Airport Prague (měl jsem stejný nápad), zkuste to někde navrhnout,“ přišla Grygarovi zpráva od stránky Planespotting Abro. Načež Grygar odvětil, že: „Petice bude.“ Pokud by tato petice byla skutečně úspěšná, tak by ruzyňské letiště dostalo pojmenování „Karel Gott International Airport Prague“.

Název našeho nejvytíženějšího letiště byl několikrát diskutovaný již v minulosti. Původně od svého založení letiště neslo po mnoho desítek let název Praha-Ruzyně, jednoduše podle lokality. V posledním desetiletí však započal větší nátlak na jeho přejmenování, a to nejprve v únoru 2011, při příležitosti 100. výročí narození čtyřicátého amerického prezidenta Ronalda Reagana. Aktivisté ze společnosti Opona v té době napsali tehdejšímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi dopis, v němž žádali, aby bylo po tomto americkém státníkovi, jenž stál u pádu železné opony, letiště pojmenováno. Jejich návrh však neuspěl.

Anketa

Karel Gott zemřel. Měl by mít státní pohřeb v katedrále sv. Víta, jak navrhuje premiér Babiš?

88%
12%
hlasovalo: 33372 lidí
Současného jména, které letiště nese po prvním českém prezidentovi, pak doznalo na základě výzvy režiséra a filmového podnikatele Fero Feniče. Výzvu Fenič vydal krátce po Havlově úmrtí, původní název Praha-Ruzyně dle něj odkazovalo spíše na blízkou věznici. Výzva během deseti dnů získala na 70 tisíc podpisů. Pod Feničovu výzvu se podepsalo mnoho osobností, například Věra Čáslavská, Jiří Bartoška, Martin Bursík či David Černý. Letiště o změnu názvu zažádalo již čtyři dny po Havlově úmrtí 23. prosince 2011.

„Pojmenování letiště po Václavu Havlovi je čin symbolický … a je konkrétním a hmatatelným uznáním Havlových zásluh,“ uvedla při slavnostním programu k příležitosti změně názvu prezidentova choť Dagmar Havlová. Přejmenovací ceremoniál se odehrál 5. října 2012.

Proti přejmenování letiště bylo do konce ledna 2012 naopak až 22 tisíc lidí. Podle průzkumu CVVM pak mezi lidmi převažovali kritici přejmenování nad příznivci. Běžného provozu se změna názvu nedotkla, ICAO kód letiště LKPR zůstal, spolu s volací značkou „Ruzyně“, nezměněn.

Primátor Zdeněk Hřib chce zase na památku Gotta pojmenovat některé místo v hlavním městě.

„Vyjadřuji upřímnou soustrast celé jeho rodině. Praha oceňuje Mistrův mimořádný přínos kultuře. Pověřím místopisnou komisi k vytipování důstojného místa na území hlavního města, které bude do budoucna vzpomínat jeho jméno,“ řekl dnes pirátský primátor Zdeněk Hřib serveru iDNES.cz.

Informaci, zda by se mělo jednat o ulici či náměstí, primátor neupřesnil.

Po slavných osobnostech je v poslední době pojmenování různých objektů velmi časté. Mnoho míst na veřejném prostranství nese v současnosti jméno již zmiňovaného prezidenta Václava Havla. Kromě tradičního pojmenování ulic se rozmohlo i budování pamětních míst známých jako Lavičky Václava Havla. Nespočet podobných laviček takto bylo vybudováno v mnoha městech České republiky i v jiných světových metropolích. Asi nejznámější lavička tohoto státníka je umístěna před budovou Národní technické knihovny na Praze 6 a nese jméno po alter egu z Havlových her, Ferdinandu Vaňkovi. Její cena byla podle radnice Prahy 6 půl milionu korun, na dalším 350 tisíc dále vyšlo její usazení. Samotné přejmenování letiště však bylo o více než 2 miliony dražší.

Právě Václav Havel byl posledním, kdo měl státní pohřeb. Rovněž den státního smutku byl v Česku naposledy vyhlášen v souvislosti s úmrtím Havla, a to třídenní na 21. až 23. prosince 2011. Podobně se nyní zřejmě Česká republika rozloučí i s Karlem Gottem. Den státního pohřbu Gotta bude rovněž dnem státního smutku. Na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) to dnes na mimořádném jednání schválila vláda. Rozhodnutí je podmíněno souhlasem Gottovy rodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…