Lidmi Okamurova typu Zeman dříve pohrdal, podotýká Štěch. Dnes prezidentovi nerozumí

02.02.2018 18:20

Milan Štěch se pohybuje ve veřejném životě dlouho. Řadu let zastává post předsedy Senátu. Před tím byl velmi aktivní v odborech. Pamatuje si proto Miloše Zemana jako politika, který do určité míry pohrdal politiky jako byly Miroslav Sládek. Dnes tento typ politiků reprezentuje Tomio Okamura (SPD) a Štěch nechápe, proč změnil názor.

Lidmi Okamurova typu Zeman dříve pohrdal, podotýká Štěch. Dnes prezidentovi nerozumí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

V rozhovoru pro server iHNed.cz si předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) posteskl nad tím, že v politice dnes převláda pragmatismus nad ideály. Vznikají pak podivná spojenectví. Jedním z takových spojenectví je vazba mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO) první se vždy prohlašoval za levicového politika, zatímco druhý o sobě tvrdí, že v minulosti volil pravici. Do jisté míry však lze pochopit, že se před prezidentskými volbami a při sestavování vlády potřebovali.   

Štěch ale nerozumí tomu, proč Zemana rozvíjí vztahy s předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomiem Okamurou.

„Znám Miloše Zemana z let, kdy mluvil s tehdejším šéfem republikánů Miroslavem Sládkem, těmi lidmi do určité míry pohrdal. Okamura není Sládek, ale některé podobné přístupy tam jsou. Já doufám, že tak daleko to nedospěje, ale mám z toho obavu. Může nám to dělat problémy u partnerů na Západě. SPD nejsou svobodní v Rakousku. Ti prošli velkým vývojem. Tomio Okamura je ten, který se nejhlasitěji hlásí k Marine Le Penové nebo Geertu Wildersovi. Tito politici ve světě vzbuzují obavu, mnoho demokraticky smýšlejících lidí se jich bojí,“ uvedl Štěch.

Celý rozhovor naleznete zde.

Vždyť Okamura prosazuje např. vystoupení České republiky z EU a to je něco, co by nás podle Štěcha fatálně poškodilo. Ale i kdyby k czexitu nedošlo, fakt, že se možná Tomio Okamura bude nějak podílet na moci, může Českou republiku poškodit v očích zahraničních investorů.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Podporuji třeba to, co teď prohlásil ministr zahraničí Martin Stropnický. Aby se objektivně a seriózně mluvilo o tom, co nám EU přináší a čím nás naopak zatěžuje. Bylo by dobré také víc mluvit s běžnými Brity. Protože už teď se ukazuje, že brexit je bude bolet. Nemůžeme si myslet, že česká liberální ekonomika by najednou mohla z EU vystoupit bez vážných dopadů. Až by začala stoupat nezaměstnanost, oslabovat koruna a až by se k nám přestaly dovážet některé zahraniční produkty, veřejné mínění by se rychle obrátilo,“ popsal možný scénář Milan Štěch.

Proto není dobré zahrávat si s myšlenkou na odchod Česka z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…