Listopadový průzkum: Politika lidi rozčiluje, ale na svou zemi jsou hrdí

17.11.2023 13:24

Češi jsou na svou vlast hrdí a cítí se být vlastenci, spokojeni s vývojem České republiky po 34 letech svobody však nejsou. I to vyplývá z průzkumu veřejného mínění agentury SANEP, který byl veden začátkem listopadu k svátku 17. listopadu a Dne boje za svobodu a demokracii.

Listopadový průzkum: Politika lidi rozčiluje, ale na svou zemi jsou hrdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výstava Sametová revoluce: Říká se jí sametová v Národním muzeu

Z průzkumu veřejného mínění agentury SANEP ke dni 17. listopadu 2023, a tím tak k 34. výročí sametové revoluce, vyplývá, že většina Čechů jsou vlastenci, s polistopadovým vývojem však nejsou spokojeni. Průzkum byl veden mezi dny 6. a 15. listopadu a účastnilo se ho 2486 respondentů.

V České republice podle výzkumu navíc také přetrvávají debaty o tom, zda byla sametová revoluce plánovaným předáním moci. Jen 16,1 % dotázaných si myslí, že revoluce byla zcela spontánní, 21,6 % jsou toho názoru, že revoluce byla domluveným předáním moci iniciovaným StB a komunisty a 15,3 tvrdí, že to bylo pouze představení pro obyčejné lidi.

Svátek Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva, který je se 17. listopadem spojen, navíc téměř čtyři pětiny respondentů ani neslaví. O podrobnosti sametové revoluce se jich pak více než polovina (57 %) nezajímá.

63,8 procenta respondentů v průzkumu uvedlo, že Česká republika se nevyvíjí po pádu komunistického režimu podle jejich představ, což je dle agentury způsobeno i většinovou nespokojeností se současnou vládou premiéra Petra Fialy a nedůvěrou k ní, jež ve společnosti panuje. Pouze 5,2 % respondentů řeklo, že jsou s vývojem zcela spokojeni.

Z větší části se však lidé shodují, že je nyní v České republice lépe než za dob komunistického režimu. Že za komunismu bylo líp si myslí 32,6 % respondentů. Agentura SANEP uvedla, že takto na situaci nahlíží především voliči hnutí ANO, KSČM a SPD ve věku 50 let a více. Zajímavé i je, že 14,1 % respondentů odpovědělo, že neví.

Více než polovina (52,2 %) respondentů se navíc nedomnívá, že je Česká republika po třicetičtyřech letech svobody vyspělou demokratickou zemí.

I přes očividnou nespokojenost s politickým vývojem v České republice jsou však Češi na svou vlast z většiny hrdí (74,6 %) a považují se za vlastence (71,3 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hrdý vlastenec, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemilan16647 , 17.11.2023 14:33:37
nedává hlas likvidaci své země, jak to vidíme u nás. Nebo snad jsou Češi hrdí na stav v tomto státě/nestátě? Na devastaci, která tu probíhá kam se člověk podívá? Zlikvidované zdravotnictví, průmysl, školství, armáda, sociální dění v zemi. Cizáci rozhodují v naší zemi a my jsme na to hrdí? Jestli ano, pak to znamená že tahle země končí.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…