Lotyšsko. Deportace 80letého starce do Ruska. Zbytečná provokace, varuje Drulák

24.02.2024 12:55 | Monitoring

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu dnes uplynuly dva roky. Někdejší diplomat prof. Petr Drulák v rozhovoru pro Rádio Universum hovoří o dvou hlavních aktérech konfliktu, jimiž jsou USA a Rusko. Zelenskyj jen přebírá scénáře od Deep State. Drulák zopakoval, že v případě prohry Ukrajiny nemá Rusko ambice postupovat dál. Vnímá však některé síly v NATO, jež se snaží k tomu Rusko vyprovokovat; pak nevylučuje hrozbu třetí světové války.

Lotyšsko. Deportace 80letého starce do Ruska. Zbytečná provokace, varuje Drulák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Drulák

Politolog prof. Petr Drulák se věnoval odpovědi na otázku, zda v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem hrozí rozpoutání třetí světové války: „Možná jsem nemístný optimista, ale já pořád věřím, že západní elita nás nechce zničit, že nejsou připraveni odstartovat třetí světovou válku. I když poslouchám, co u nás říká náčelník generálního štábu, ministryně obrany, a když slyším, že toto jsou věci, které přicházejí ze Západu; podle mne část elity skutečně uvažuje o válce s Ruskem, což je naprosto zničující,“ říká někdejší diplomat v rozhovoru pro Rádio Universum.

„Předpokládám, že pokud dojde ke změně, tak to bude spíš změna, která povede k utlumení tohoto konfliktu, která je pro Ukrajince složitá, protože budou muset přijmout ztrátu teritoria, a budou muset přijmout asi nějaký úplně jiný způsob existence, než dosud měli. Eskalační změna se asi nedá úplně vyloučit, ale pak už vlastně mluvíme i o konci střední Evropy, a nejen o konci Ukrajiny,“ pokračuje Drulák.

Zároveň upozorňuje, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je od samého počátku pouze loutka. „Je to člověk, který vždy dostává scénář, a je součástí nějakého širšího celku, a tento širší celek zahrnuje i loutkáře, kterým byl dříve Kolomojskyj, ukrajinský oligarcha, a dnes to je americký Deep State, hluboký stát.

Hlavním cílem Američanů bylo oslabit Rusko, aby došlo k razantnímu zhoršení ruské ekonomiky, což se úplně tak nestalo. „Čekali, že sankce a všechna ta protiopatření, která jsou naprosto bezprecedentní – na žádnou zemi nikdy takové sankce uvaleny nebyly – že povedou ke zhroucení ruské ekonomiky a k pádu režimu. To byl cíl, kdy dávalo smysl říkat Ukrajincům, aby bojovali. Říkali si: Jasně, pár měsíců budeme Rusy takto dusit, a nakonec se to zhroutí. To se nepovedlo. A nakonec se ukazuje, že ruské ekonomice se vůbec tak špatně nevede,“ poznamenal profesor.

„Je od začátku zřejmé, že jsou tu dva hlavní hráči, Rusko a Spojené státy. Evropa se do toho celkem nešťastně připletla a prokázala, že není schopna činit samostatná rozhodnutí a že je naprosto ve vleku USA, a proto od ní můžeme na chvíli abstrahovat. Jde prostě o Rusko a USA. A v USA došli ke strategickému kalkulu, že tento konflikt je příležitost, jak Rusko oslabit. A Rusko si to vyhodnotilo tak, že to je pokus USA připravit ho už úplně o všechno. Z ruského hlediska je to tak, že třicet, dvacet let byli pod neustálým tlakem Západu, a nakonec se proti tomuto tlaku obrátili, a to tím, že zahájili válku na Ukrajině,“ říká politolog Drulák.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí
Petr Drulák nesouhlasí s názory, že pokud by Ukrajinci s Ruskem prohráli, že bude Putin postupovat dál do Prahy, do Polska a podobně. „Mně přijde, že je to nesmysl. Na druhou stranu je to jasné z toho, co Rusko říká a dělá, že Rusko ani neusiluje o to, aby přímo vojensky kontrolovalo celou Ukrajinu. Jejich ideální scénář je, že si najdou nějaký režim, který jim bude vyhovovat, který bude Ukrajinu spravovat a který bude přátelský vůči Rusku,“ podotkl někdejší elitní diplomat.

Všímá si však, že některé síly v NATO, v členských státech, se to vyloženě snaží vyprovokovat. „To, co třeba teď dělají Lotyši, kteří vyloženě dělají provokativní akce vůči lidem, kteří jsou bez občanství, bez lotyšského občanství, a kteří jsou Rusové, kteří tam žijí. Teď tam nějakého 80letého starce deportovali zpátky do Ruska, protože nesplňoval nějaké požadavky. Já vlastně úplně tuto politiku nechápu. Proč se tímto způsobem a v této chvíli snaží dělat provokativní akce, které jim nic moc nepřinesou? Takže se nabízí interpretace, že chtějí Rusko vyprovokovat k něčemu, před čím neustále varují. Je to hra s ohněm.

Nemyslím si, že Rusové mají tyto ambice. Samozřejmě, testování NATO by bylo velmi nebezpečné, takže by v podstatě nějakou akcí v pobaltských zemích otestovali, zda je NATO připraveno se bránit. Doufejme, že na to nedojde, protože pak bychom se skutečně blížili ke třetí světové válce,“ dodal Petr Drulák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezilvar06 , 24.02.2024 15:33:56
Jsou ti Lotyši, kteří bojovali s Hitlerem proti Rusům?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …