Maďaři znovu vzali řešení migrační krize do vlastních rukou. A vynechali také mezinárodní organizace

14.03.2018 17:58

Maďarská vláda se rozhodla v některých místech převzít migrační krizi do vlastních rukou a rozhodla se pomoci v severním Iráku, na území, které ovládá kurdská samospráva, a to bez pomoci velkých mezinárodních organizací. Maďaři se snaží docílit hlavně toho, aby lidé ze severu Iráku dál neutíkali a vrátili se do svých domovů.

Maďaři znovu vzali řešení migrační krize do vlastních rukou. A vynechali také mezinárodní organizace
Foto: Jan Rychetský
Popisek: I přes neutěšenou situaci v Iráku všude rostou nové domy

Před pár dny se tak maďarský ministr pro lidské zdroje Zoltán Balog rozhodl navštívit Arbíl, tedy metropoli Kurdistánu na severu Iráku. Tam například otevřel školu, kterou s příspěvkem téměř 640 tisíc eur bude provozovat místní Chaldejská katolická církev, která je podřízena papeži ve Vatikánu. K tomu, aby se místní obyvatelé i uprchlíci z jiných částí Iráku mohli vracet, musejí mít kde bydlet, děti potřebují chodit do školy a je nutné také zajistit chod nemocnic a dalších zařízení.

Tamní křesťané byli v posledních letech po celém Iráku vyvražďováni a útlačováni Islámským státem. Mnoho z nich tak bylo nuceno uprchnout ze svých domovů. Někteří se teď vracejí. Maďarská vláda už předtím podepsala dohodu s křesťanskou nemocnicí Saint Joseph v Arbílu. Ta poskytuje bezplatnou péči také uprchlíkům. Budapešť jí poskytla léky za 470 tisíc eur.

  • Původní zdroj ZDE

Zoltán Balog navštívil i město Tel Eskof, kde v poslední době bylo rekonstruováno tisíc domů s pomocí maďarské vlády a opraveny byly také komunitní centrum a jeden z křesťanských kostelů. Maďaři pomoc organizovali s místními samosprávami jen pro zcela konkrétní projekty a bez pomoci mezinárodních organizací, především prý pro její rychlost a účinnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…