Ministr Bendl chce změnit systém zemědělských dotací od roku 2014

25.08.2012 13:26

Ministerstvo zemědělství chce přejít na nový systém dotací pro zemědělce nejdříve, jak to jen bude možné. Nejbližším termínem je rok 2014.

Ministr Bendl chce změnit systém zemědělských dotací od roku 2014
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Zatímco v ČR byl podle Aktuálně.cz doposud užíván systém jednotných plateb na hektar, v některých členských zemích EU je už nyní používán flexibilnější systém tzv. platebních nároků. Nový způsob proplácení by měl být zařazen do připravované koncepce Společné zemědělské politiky EU, která by měla platit právě od roku 2014.

„Prioritou našich resortů je konkurenceschopné fungování podniků na jednotném trhu. Proto se mimo jiné stavíme proti mnohokrát diskutovanému zastropování přímých plateb velkých podniků, které navrhuje Evropská komise,“ uvedl ministr Bendl.

Návrh reformy evropské zemědělské politiky, který přestavila EK minulý rok, byl ze strany českých zemědělců i politiků kritizován. Podle vlády jde proti snahám o spravedlivější, průhlednější a méně byrokratickou zemědělskou politiku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…