Ministr si pozval Neumannovou na kobereček. Chce vyřešit dluhy

23.07.2010 14:52

Ledy se pohnou. Nový ministr školství Dobeš chce do tří týdnů předložit vládě zprávu, jak vyřešit stomilionový dluh z MS v lyžování, informuje iHNED.cz.

Ministr si pozval Neumannovou na kobereček. Chce vyřešit dluhy

Už deset dnů po svém jmenování ministrem školství se Josef Dobeš pustil do řešení jednoho z nejožehavějších problémů svého rezortu. Do tří týdnů chce předložit vládě komplexní zprávu o řešení stomilionového dluhu organizačního výboru loňského mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, a i proto se dnes sešel s předsedkyní výboru Kateřinou Neumannovou.

„Mistrovství světa v Liberci je asi nejcitlivější část agendy, kterou jsem jako ministr zdědil. Na jednu stranu nepopiratelný sportovní přínos, na stranu druhou nepopiratelné dluhy, které představují zejména pro malé živnostníky na mistrovství zainteresované existenční riziko," uvedl Dobeš. Je si vědom toho, že lidé očekávají brzké a efektivní řešení, pro které hodlá udělat maximum.

Neumannová se kvůli schůzce musela vrátit z dovolené

Na mistrovství světa šly z veřejných zdrojů více než dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizací světového šampionátu činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně Neumannová. Příjmy pořadatelů na pokrytí nákladů nestačily, což vedlo k současným dluhům. Neumannová se kvůli schůzce narychlo vrátila z dovolené, jednání se však nezúčastnil primátor Liberce Jiří Kittner, ačkoliv byl také pozván.

„Vše koordinujeme s ministerstvem financí a v tuto chvíli by bylo předčasné říkat, jak bude vypadat výsledek," nechce Dobeš vynášet ukvapené závěry. Uhrazení části dluhu požadují po vládě věřitelé. Zda nový kabinet uvolní peníze na zaplacení dluhů však není zcela jisté. Celková dlužná částka činí asi 108 milionů korun bez penále.

Na další pořádání velkých akcí už se budou vztahovat vládou schválené zásady

Celou kauzu řeší ministerstvo školství, do jehož rezortu sport spadá. Prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu ukázaly, že ministerstvo překračovalo dotace schválené vládou na zajištění mistrovství, jednotlivé projekty nebyly dostatečně připraveny a při jejich realizaci se proto musel navyšovat rozpočet. Zpráva, kterou bude Dobeš vládě předkládat, bude vedle návrhu na vyřešení dluhů obsahovat také zásady pro pořádání velkých sportovních akcí, které by měly podobným rizikům předcházet.

Čtěte také:

Kalousek nechce sanovat dluh Neumannové. Současná vláda možná ano 

Podpis Neumannové a záruka Topolánka byly nanic, zoufají věřitelé 

Liška (SZ): Kdo bude platit "Temelín" českého sportu? 

Vláda chce tajně "sanovat" liberecké MS v lyžování 

Foto: Veciverejne.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…