Ministryně Marksová v Litvínově: Od září by mohla být zase zavedena veřejná služba

15.04.2015 9:32

Sociální problémy na sídlišti Janov v Litvínově na Mostecku pomůže řešit úřad práce. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) doporučila městu, aby využilo peněz úřadu ke zřízení míst asistentů prevence kriminality nebo domovníků. Novinářům po setkání řekla, že pomoci by obcím a městům mělo i opětovné zavedení veřejné služby.

Ministryně Marksová v Litvínově: Od září by mohla být zase zavedena veřejná služba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Obyvatelé litvínovského sídliště Janov před více než měsícem předali Úřadu vlády petici, kterou chtěli upozornit na údajně složité soužití se sociálně slabými, hlavně Romy. "Okamžitým řešením je využít peníze z aktivní politiky zaměstnanosti na zřízení dotovaných míst," uvedla ministryně.

V Litvínově působí čtyři asistenti prevence kriminality. Úřad práce může až rok dotovat místa dalších. Ze státních peněz by se mohla platit také místa domovníků, které by zřídilo družstvo Krušnohor, jež petici zorganizovalo.

Pomoci motivovat lidi k práci by mělo podle ministryně opětovné zavedení veřejné služby. Před více než dvěma lety byla zrušena kvůli výtkám Ústavního soudu. "Teď je senátní návrh změny zákona o hmotné nouzi ve Sněmovně ve druhém čtení. Je reálné, aby začal platit od září," uvedla Marksová. Pokud by podle ní lidé veřejnou službu odmítli, snížila by se měsíční dávka na jednoho dospělého z 3410 korun na existenční minimum 2200 korun.

Zkušenosti s veřejnou službou byly v Litvínově dobré

Litvínovská radnice návrhy přivítala. S veřejnou službou měla prý dobré zkušenosti. "Budeme chtít teď nejprve zřídit místa asistentů prevence kriminality a připravujeme strategický plán města, který bude vytipovávat místa, kde je nutné finančně pomoci nejdříve," řekla novinářům starostka Kamila Bláhová (ANO). Agentura pro sociální začleňování pomůže radnici najít vhodné projekty.

Sociálně vyloučené lokality prý zničila politika posledních let

Janov a další sociálně vyloučené lokality podle ministryně zničila politika posledních let. "Obce se zbavovaly lidí, kteří přestali platit nájmy, radnice je sestěhovávaly na jedno místo. Teď je nutné oddělit ty, s nimiž je možné pracovat dál, od ostatních," podotkla. Podle ní bude trvat pět až deset let, než se situace zlepší.

Petici zorganizovali zástupci družstva Krušnohor, které na janovském sídlišti vlastní nebo spravuje 1300 bytů. Dva domy už nechalo družstvo zakonzervovat. Škody na jeho majetku jdou podle předsedy Krušnohoru Františka Ryby do milionů korun.

Situace v Janově je napjatá dlouhodobě. V roce 2008 využili nespokojenosti místních pravicoví radikálové, kteří do města opakovaně svolali protiromské pochody. Při nich se střetli s anarchisty i policií.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…