Ministryně Němcová chystá mimořádné dotace pro klokánky a podobná zařízení

15.02.2018 15:00

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá pro letošek mimořádné dotace pro klokánky a další podobné domovy pro děti v tísni. Peníze mají zařízením pro okamžitou pomoc dětem (ZDVOP) dorovnat chybějící sumu na provoz. Na jednání sněmovního sociálního výboru to dnes řekla ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO). Dodatečnou částku, kterou by si zařízení měla rozdělit, neupřesnila, napsala ČTK.

Ministryně Němcová chystá mimořádné dotace pro klokánky a podobná zařízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová

Podle statistik ministerstva na konci roku 2016 fungovalo v Česku 67 zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc s 1027 lůžky. Tyto domovy si dlouhodobě stěžují na to, že jim peníze od státu na provoz nestačí. Dostávají na dítě měsíčně příspěvek 22.800 korun. Částka se ale krátí za dobu, kdy dítě v domově nepobývá.

„Hledáme způsob mimořádného dofinancování tak, aby se stav zařízení v první chvíli stabilizoval,“ uvedla Němcová. Podle ní resort počítá s vypsáním dodatečných dotací. „Byla bych ale ráda, aby toto nesystémové řešení bylo naposledy,“ dodala ministryně v demisi.

Sobotkova vláda v minulém volebním období na svém posledním zasedání schválila mimořádnou dotaci pro klokánky, které provozuje Fond ohrožených dětí (FOD). Finanční injekce 12,8 milionu měla sloužit k řešení „krizové situace“. Klokánkům hrozilo před pár lety kvůli dluhům fondu zrušení. Mimořádnou dotaci dostaly opakovaně.

„Předešlá vláda odsouhlasila nesystémové opatření poněkolikáté. Klokánky mají jen 300 z 900 lůžek, na ostatní se nedostalo,“ uvedla Němcová. Podle ní by se měl systém financování změnit. Ministryně se příští úterý sejde se zástupci platformy, která sdružuje zástupce zařízení pro okamžitou pomoc dětem.

Změny systému neúspěšně prosazovala už předchozí ministryně Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní měly o potřebnosti zařízení rozhodovat kraje, centra pro děti v tísni by pak podle toho měla počet lůžek a dostávala by finance.

Akutní nedostatek financí měla řešit senátní novela, podle níž měly krizové domovy dostávat na lůžko 20.000 korun. K tomu by měly částky na děti, o něž se starají. Senát návrh senátora Zdeňka Papouška (za KDU-ČSL) podpořil, Sněmovna ho v minulém období neprojednala.

Na konci roku 2016 v krizových centrech pro ohrožené děti bylo 629 chlapců a děvčat. Za celý rok do těchto zařízení tehdy soudy, sociální pracovníci či rodiče poslali celkem 1654 chlapců a děvčat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…