Mládež zpoza hranic tu chlastá, až se hory zelenají. Ale jiní turisté se příliš nehrnou, lamentují v pohraničí

29.07.2020 17:17

Čekání na Němce se protahuje. Nejezdí. A to nejen k nám. Nastala změna v myšlení lidí, ovládl Evropu strach? Proč se už u našich západních sousedů příliš nepočítá s letošními vánočními trhy? „Kalicí“ mládež nás nezachrání, neb autobusy s eurovými důchodci jen tak nevyjedou. Velkou zábranou je i strach. Strach z nakažení, z hospitalizace, ze ztráty příjmů. Je na tom něco divného či nepochopitelného?

Mládež zpoza hranic tu chlastá, až se hory zelenají. Ale jiní turisté se příliš nehrnou, lamentují v pohraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Anketa

Do jakého filmu byste nejraději zařadili postavu Václava Havla?

hlasovalo: 13254 lidí

Němci se do Česka nehrnou. Ani občané Saska nebo Svobodného státu Bavorsko. A to je co říci, protože první z nich s láskou a s trochou nostalgie vždy „okupovali“ lázeňský trojúhelník a především Františkovy Lázně a okolí, byť tam zanechali jen nemnoho eur. Ono se totiž říká, že Sas je škrt, stejně jako Skot. Nevím, zda je to v tom S nebo bude podstata v něčem jiném (možná, že je to reminiscence z bývalé NDR). Každopádně, jich byste na nejzápadnějším cípu republiky, i v Aši (kde ještě, jak se s oblibou říká, ještě také jsou i naši) jen stěží pohledali.

Hurá za pivem!

Ovšem vážnější je, že ani z Bavorska do naší republiky nemíří zástupy lidí, jak to bylo před koronavirem obvyklé. Starší lidé už vůbec ne, většinou jen mladí si zajedou do Plzně na pár dní si pořádně užít ve společnosti zdejšího ležáku, který, i když nad tím příliš nepřemýšlejí, pochází stejně z Německa, z podunajského Vilshofenu, odkud byl Plzeňany vyzván tuctový sládek Joseph Groll, který shodou šťastných okolností a nesporné nůše náhod a štěstí právě v západočeské metropoli uvařil světoznámý typ piva – pils. A to je  hlučícími cizinci obsazeno jen centrum Plzně, avšak v přilehlých čtvrtích to v hospodách a restauracích, až na čestné výjimky, ale opravdu vůbec nežije.

Zatímco německá mládež chlastá, až se hory zelenají – důchodci chybějí v lázních, na památkách, ale i v českých obchodech. A nebude asi lépe. Starší generace, která „dovedla pustit chlup“, se z Bavorska nehrne. Jen předkoronavirové vzpomínky říkají, jak plný byl zvláště před víkendem  – a o dovolených a svátcích nemluvě – Západní expres, vlak, který z Mnichova jede až do Prahy. Spíš než Němce tady najdete pár cizinců z jižní Evropy a nějaké Asiaty, kteří však pocházejí ze západní Evropy.

Český covid horší německého?

„Proč bychom jezdili do Čech, když je tam koronavirus,“ mávne rukou snad v nejzamořenějším městě, v Chamu, v nejzamořenějším státě v Německu, tedy v Bavorsku, podsaditý muž v tradičních kožených kalhotách a se štětkou za kloboučkem. „Máte to tam pěkně rozlezlé,“  hodnotí situaci za přitakávání své ženy, která Bavoračku nezapře – modrobílou blůzkou i sukní.  Na průmyslový Cham až netypické. A také že ano, rodinka je z jižní části Bavorského národního parku, z okresu Freyung-Grafenau.

Je zbytečné argumentovat, že těch pár stovek nemocných a nějaké úmrtí zdaleka nepřekoná situaci ve Spolkové republice Německo. „Ale zdravotnictví máte k ničemu, takže se bojíme. Máte tam samé ukrajinské a moldavské doktory,“ hodnotí Klaus. Alespoň tak si tedy nechá říkat. Nepřemýšlím, že by se nám zkusil  vysmívat za naši „prezidentskou dynastii“. Nebudu se dohadovat argumenty, že oni tam mají naše lékaře, tak kde bychom ty naše jinde hledali. Ostatně, tenhle páreček je poněkud vizuálně výjimečný, ve městě plném kebabů a pizzerií, kde řádný „wurst“ abyste pohledali.

Jedu dál a mám snahu nalézt někoho, kdy by zajásal, že ceny u nás jsou nižší, než bývaly, tedy za ubytování a stravu jednoznačně, a hrnul by se do našeho lázeňského trojúhelníku. Dokonce jsem nalezl občany Bavorska, kteří se křižovali, když slyšeli, že na druhé straně hranic, v Mariánských Lázních, jsou na radnici Piráti. Cestovnímu ruchu jistě nepřidá, že řada lidí v Německu ví, jaké problémy s lékařskou péčí jsou právě v „Marienbadu“. Tedy, byly, až docela donedávna, ale pro Němce je to tabula rasa.

Zdá se, že Bavorsko si stačí samo. Prý se tam intenzivně připravují na druhou vlnu koronaviru, byť ta první tam zdaleka nezeslábla. Kancléřka prý dokonce naléhavě doporučila neorganizovat žádné vánoční trhy. Což je rána pro řadu měst a obcí a pro malé živnostníky. Ruku v ruce s tím ale přijdou kompenzace, a už nyní pořadatelé vědí, že nemají inzerovat a najímat si zvukaře a kapelky a tak dále a tak dále. Zdá se, že nebude ani vyhlášený mnichovský Oktoberfest. Pro tradiční Němce rána za ranou, pro „nové Němce“ žádný problém.

Všeho není dost…

Další věc nevídaná... V německých supermarketech občas chybělo konkrétní zboží. Například toaletní papír, o který se mnohde strhly doslova boje, což SRN nezažilo desítky let. Horší bylo, že krátkodobě vypadly dodávky například mouky. Věc to od konce padesátých let minulého století vlastně neslýchaná, zvláště v západní části státu. Údajně se dramaticky navyšovaly státní hmotné rezervy. Mladí Němci poprvé zažili, že v regálech nebylo deset druhů hovězích konzerv, ale třeba „jen“ pět.

Toto všechno vytrhlo Němce z tradiční prázdninové a dovolenkové, a dá se vlastně říci letní, letargie. Proto chuť cestovat dostala na frak. A zvláště ti starší a nejstarší, kteří vždy byli vítaným objektem zájmu nejen třeba na Kanárech nebo na řeckých ostrovech, ale také v českých lázních, městech, památkách... A autobusové  zájezdy? Těm hrana odzvonila už na jaře!

Němci jako správní patrioti také vyslyšeli nářky a prosby svých hotelů a lázeňských zařízení. Apel vyslala také vláda, a to jak zemská, tak spolková. Další důvod, proč nejezdit do zahraničí.

… tady končí (nejen) legrace

Akce – výstavy a koncerty – to padá jedno za druhým. V Německu se už přesouvá nikoliv na podzim, ale rovnou na následující rok. Výstaviště v Norimberku, v Mnichově nebo třeba v Lipsku zejí prázdnotou... a lépe prý hned tak nebude.

Bezvadně organizované a vždy zcela zaplněné burzy všeho možného (i nemožného) – nejsou. A jen tak také nebudou. Prodej a výměna se přesouvá na stránky internetu.

Hotovost jest vítána

Jen mi tu tak chybí ty naše neustálé apely na neplacení v hotovosti – s tím, že kupujte na netu, buďte na netu. Je spousta malých bavorských, ale i saských nebo třeba durynských hospůdek, prodejniček, kde vám platební karta nebude k ničemu jinému než k podložení hýbajícího se stolu. Platby online tu nefrčí ani třeba v dopravních prostředcích. Pro mnohé jistě překvapivé zjištění u tak velké země, kde jsou mobilní tarify i data oproti našim směšně nízké.  Vzpomínám na dobu předkoronavirovou, kdy jsem chtěl v jednom supermarketu platit kartou – a dívali se na mě, jako když jsem spadl z oblaků. Prostě cash – nebo jen ten jejich jeden typ karty. Případně další story v obchodu s nápoji, kde sice byl terminál, ovšem v žádném případě bezkontaktní, a obsluha mi málem zlomila kartu, jak ji rvala do zcela jiného otvoru, než měla.

Opět musím připomenout naléhavý apel německé spolkové vlády již z minulého roku, aby občané měli zásoby potravin na minimálně týden či deset dní – a rovněž také dostatečnou hotovost v menších bankovkách. Science-fiction, nebo fake-news? Nikoliv!

K čekání – či spíše k vyhlížení – Němců nám nepostačí ani ty za dotace vybudované rozhledny. Svět se mávnutím proutku změnil... a již nikdy nebude stejný. Nevěřte tomu, co vám říkají o opaku.

To není konspirační názor novodobého českého undergroundu, ale německé věkové většiny 50+ …

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…