Mysleli jsme, že covid je nafouknutá bublina... Děti bez rodičů. Pozůstalí promluvili

19.03.2021 8:51

Pandemie koronaviru může mít fatální důsledky i na ty, kteří nejsou ohroženou skupinou. I když zemřelých lidí s covidem mladších padesáti let je v poměru ke starším věkovým skupinám pořád velmi málo, jejich počty stále narůstají. Deník Mladá fronta Dnes přináší osudy dětí, které nemoc připravila o mladé a zdravé rodiče. „Mysleli jsme si, že koronavirus je jen nafouknutá bublina, ale osud nám nafackoval,“ říkají pozůstalí.

Mysleli jsme, že covid je nafouknutá bublina... Děti bez rodičů. Pozůstalí promluvili
Foto: ČPZP
Popisek: Kojenec - ilustrační foto

Koncem února se v porodnici narodil vytoužený chlapeček Karel mamince Vendule z Mělníka. Ta se však pár dnů před porodem nakazila koronavirem. Den po porodu jí lékaři zjistili oboustranný zápal plic a převezli ji na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice, kde ji připojili na kyslík. Po dalších několika dnech ji uvedli do umělého spánku. Po týdnu, 9. března, mladá maminka zemřela.

„Pro Karla, tatínka malého Káji, to teď bude velmi složitá a nelehká situace. Stará se o mladého Káju, jak nejlépe umí,“ uvedla blízká kamarádka rodiny Kateřina. S dalšími přáteli pořádají pro rodinu sbírku, aby jí pomohli.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí
O podobně smutný příběh se podělila maminka Radka z Hrádku na Sokolovsku. Její muž Antonín měl teprve čtyřiačtyřicet let, byl pendler a voják v aktivní záloze. Se ženou Radkou měli dva malé chlapce a v dubnu očekávali narození dcery. Antonín se nového přírůstku do rodiny nedožil.

Covidem se nakazil 5. března a po dvou týdnech boje s nemocí zemřel. Přitom podle manželky žádnou vážnou chorobou zvyšující riziko úmrtí netrpěl. „Toník prodělával klasické nemoci jako my všichni, míval rýmu, kašel. S ničím se neléčil dlouhodobě,“ popisuje.

O neštěstí se Radka rozhodla promluvit především proto, aby upozornila, že ani mladší ročníky by neměly nemoc brát na lehkou váhu. Podle Radky se i jejich rodina domnívala, že koronavirus je především nafouknutá mediální bublina. „Spousta lidí tomu stále nevěří, ale my jsme zrovna ten odstrašující případ, kdy během chvilky nám osud nafackoval ze všech stran. Prostě to tu je, a dokud si neuvědomíme, že je to opravdu průšvih, ohrožujeme své rodiny i své blízké,“ dodává nastávající maminka.

Zemřelých s covidem mladších padesáti let v průběhu koronavirové pandemie přibývá. Zatímco od března do září loňského roku zemřelo s covidem 15 lidí ve věku do 49 let, od října do poloviny letošního března počet úmrtí vzrostl na 339. Nejvíce, 71 lidí, zemřelo v této věkové skupině letos v únoru.

Nemocnice také uvádějí, že hospitalizaci vyžadují čím dál mladší lidé. „Snížil se nám průměrný věk pacientů přijímaných na ARO. Loni byl jejich průměrný věk třiašedesát let, letos je to třiapadesát let,“ upozorňuje mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Dana Lipovská. Je to podle ní způsobeno i tím, že mezi nejstaršími lidmi vzrostla proočkovanost a koronavirus už je tolik neohrožuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…