Pekarová: Protektorát byl autonomní. Autonomie nebyla dodržována, ale vládli Češi

18.03.2021 8:09 | Zprávy

Celých 82 let po vyhlášení nacistického Protektorátu Čechy a Morava zuří na sociálních sítích slovní přestřelka o to, do jaké míry byl protektorát autonomní. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která v souladu s historickými dokumenty popsala protektorát jako autonomní, schytala pár pořádných slovních kopanců. Ozval se Václav Klaus mladší (Trikolóra) i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. A Pekarová se začala bránit.

Pekarová: Protektorát byl autonomní. Autonomie nebyla dodržována, ale vládli Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

15. března 2021 uplynulo 82 let od chvíle, kdy byl na našem území vyhlášen nacistický Protektorát Čechy a Morava. Formálně šlo o autonomní území, což stvrdil i Adolf Hitler v podepsaných dokumentech. Protektorát měl vlastní vládu a formálně si Češi vládli sami. Jenže bylo patrné, že poslední slovo budou vždy mít Němci. I tak prezident Emil Hácha a někteří členové protektorátní vlády dokázali některé lidi ochránit a částečně tlumit bestiální rozkazy nacistických protektorů.

I 82 let po vyhlášení protektorátu na sociálních sítích zuří spory, do jaké míry byl autonomní.

Jako autonomní popsala protektorát např. šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Před 82 let začali nacisté s okupací Čech, Moravy a Slezska a byl zřízen autonomní Protektorát Čechy a Morava. Temná stránka našich dějin, která zničila život mnoha občanů. Zatímco za tuto okupaci proběhla omluva a pokání, jiní okupanti i dnes otevřeně vyhrožují. Nezapomeňme,“ požádala na twitteru.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…