Pekarová: Stydím se! Babiš odmítl dát 750 tisíc euro a místo toho platí českou vakcínu

09.03.2021 12:12

Česká republika možná zase jednou bude slavná. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se však obává, že to bude sláva, která se nám moc líbit nebude. Opět nám hrozí, že budeme mít z ostudy kabát.

Pekarová: Stydím se! Babiš odmítl dát 750 tisíc euro a místo toho platí českou vakcínu
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Markéta Pekarová Adamová (*1984, Litomyšl) je česká politička, od roku 2019 předsedkyně TOP 09

Vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla o tom, že obnoví vývoj české vakcíny proti covidu. Virolog Marek Petráš dal v rozhovoru pro server Lidovky.cz najevo, že vývoj české vakcíny nepovažuje za ztrátu času a především peněz. Zvláště, když se vezme v potaz současný nedostatek vakcín v EU a mutace koronaviru, které se šíří po světě.

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12416 lidí

Vláda na tento projekt může uvolnit minimálně 250 milionů korun a Petrášovi je líto, co se kvůli tomu kolem české vakcíny strhlo.

„Současný ‚humbuk‘ kolem české vakcíny považuji za zbytečný. Pokud má vůbec někdy být, tak až v momentě, kdy se český vývoj skutečně rozjede. Teď zatím víme, že vláda schválila možnost pokračování, ale stejně nevíme, jestli se projekt opravdu znovu obnoví. Třeba jde jen o přípravnou fázi vlády, kdyby náhodou bylo zapotřebí peníze uvolnit a výzkum spustit. Nikdo dopředu neví, koho vláda osloví, třeba osloví zrovna tyto experty, kteří projekt kritizují. Pokud bych byl znovu součástí týmu, tak bych měl v plánu oslovit i akademiky. A vidíte, co se děje. Mrzí mě to a přijde mi to hloupé, ale co s tím nadělám,“ poznamenal Petráš.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se utrhla na českou vládu. Ani trochu se jí nelíbí, že je premiér Andrej Babiš (ANO) spolu se svými ministry ochoten vydat minimálně 250 milionů korun na českou vakcínu, ale odmítá poslat příspěvek Světové zdravotnické organizaci (WHO) na vakcínu vyvíjenou na bázi celosvětové spolupráce.

Jde o příspěvek 750 tisíc euro, v přepočtu asi 19,5 milionu korun, který premiér Andrej Babiš odmítl poslat WHO.

„Podle zjištění serveru Euractiv Česko neodeslalo příspěvek WHO ve výši 750 tisíc eur na vývoj vakcíny proti covidu. Strašně se stydím za sobeckost vlády, která umí jen brát a zatímco nemá problém dát 250 milionů na vývoj české vakcíny, odmítá se podílet na společném řešení,“ napsala rozlobená Pekarová Adamová na Twitteru.

„Chceme nejen tuto ostudu, ale celou neutěšenou situaci kolem koronaviru projednat v rámci mimořádného bodu na dnešním jednání sněmovny. Prosazovali jsme to již minulý týden, zatím však má vládní většina nejspíš pocit, že dělá všechno dobře a odmítala to,“ dodala.

Markéta Pekarová Adamová se zlobí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…