Na Obamu byla podána žaloba. Dopustil se prý tohoto těžkého přečinu

08.05.2016 20:21

Americký prezident Barack Obama možná půjde na konci svého prezidentského období přes soud. Žalobu na něj podal armádní kapitán Nathan Michael Smith, který jej obviňuje z porušení prezidentské přísahy.

Na Obamu byla podána žaloba. Dopustil se prý tohoto těžkého přečinu
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Osmadvacetiletý zpravodajský důstojník se zkušenostmi z Kuvajtu tvrdí, že Obamova válka proti Islámskému státu je protizákonná, protože prezident k jejímu vedení nezískal souhlas Kongresu. Podle válečné rezoluce z roku 1973 musí americký prezident získat do šedesáti dnů po odeslání jednotek souhlas od kongresmanů. V opačném případě má třicet dní na to, aby vojáky povolal zpět do Spojených států. To Obama neučinil a podle Smithe tak porušil americkou ústavu.

Žaloba rovněž tvrdí, že Obama ani nezveřejnil právní odůvodnění vojenské operace proti Islámskému státu, jenž připravil úřad ministerstva spravedlnosti nebo poradní orgán Bílého domu. „Místo toho tímto úkolem pověřil svoji administrativu a právní odůvodnění neustále pozměňuje. To samé se týká strategických cílů vojenské kampaně. Tento model nezákonnosti je v přímém rozporu s povinnostmi prezidenta zakotvenými ve zmíněném federálním zákonu z roku 1973,“ tvrdí Smith.

Smith vysvětluje, že není žádným sympatizantem Islámského státu, který považuje za armádu krvežíznivých řezníků. „Do armády jsem se přihlásil právě proto, abych se účastnil vojenských operací, jako je právě ta vedená proti Islámskému státu. Společně se svými kolegy fandím z kuvajtského Camp Arifjan každému náletu, který spojenci uskuteční. Nicméně moje svědomí mě nutí vznést námitku v případě, že je porušována ústava,“ konstatuje Smith.

Obamova administrativa Kongres požádala, aby projednal nasazení vojáků v boji proti Islámskému státu. Kongresmani se však při svých jednáních k tomuto bodu nedostali a vůbec jej neřešili. Nicméně kongresmani souhlasili s vyčleněním zvláštních finančních prostředků, prostřednictvím kterých je celá operace financována. To by mohlo podle expertů naznačovat, že fakticky s vedením války proti Islámskému státu souhlasí a nemají proti němu žádných námitek.

Expert přes právní otázky z Breitbart Ken Klukowski tvrdí, že bude mít Smith velmi obtížné právně prokázat Obamovo provinění. „Například zahájení jednostranné války v Libyi je bez souhlasu Kongresu protiústavní. Ať se to týká i zahájení vojenské operace proti Islámskému státu zákonné či nezákonné, stěží nějaký soud ve Spojených státech vydá rozhodnutí v tomto duchu. Federální soudy v naší zemi mají omezené role a mohou rozhodovat jen spory, které splňují ústavní i zákonné požadavky,“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …