Náčelník Gerasimov zůstává. Ale nevíme, co je se Šojguem, píší Američané

13.12.2022 10:10

Ukrajinské město Bachmut se proměnilo v místo zkázy. Přesto v něm stále žijí lidé. Jedním z nich je pan Tarasov, jehož příběh plný hrůzy přinesla americká zpravodajská stanice CNN. Příběh plný krve a dunění děl.

Náčelník Gerasimov zůstává. Ale nevíme, co je se Šojguem, píší Američané
Foto: Facebook
Popisek: Sergej Šojgu

Před pár dny ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Bachmut se proměnil v místo zkázy, na kterém nelze žít. Příběh americké zpravodajské stanice CNN Zelenského slova potvrzuje. Příběh Vjačeslava Tarasova.

Vjačeslavu Tarasovi je 48 let. Žil v Bachmutu a od té doby, co se ho Rusové pokouší zničit a dobýt, se ukrýval ve svém sklepě. Nechtěl své milované město opustit. Až jednou se odhodlal opustit sklep svého domu, ve kterém se skrýval. Prý chtěl sehnat zeleninu na boršč. Vylezl ven, najednou přišla rána a kdyby v tu chvíli na sobě neměl koženou bundu, jeho vnitřnosti by prý byly rozesety po ulici.

„Nevím, co to bylo. ... Ale síla to byla neuvěřitelná, protože mi jen tak odletěla ruka. Druhou rukou jsem si držel střeva.“

Když svůj příběh líčil CNN, prý byl bledý jako stěna.

„Měl jsem na sobě koženou bundu, a nebýt jí, roztrhlo by mě to na kusy. Moje vnitřnosti by se rozletěly všude kolem... Ztratil jsem spoustu krve. Vzpomínám si, že jsem ji viděl - obrovskou louži,“ uvedl.

Výbuch, který Tarasovovi protrhl tělo, zabil jeho přítele, a jak ostřelování pokračovalo, uvědomil si, že to možná také nepřežije. „Řeknu vám pravdu," říká. „Modlil jsem se, abych přežil."

Tarasov je věřící křesťan a věří, že mu „neviditelná síla" zachránila život. Je také vděčný ukrajinským vojákům, kteří ho hodili do svého pickupu a odvezli do nemocnice ve městě Kosťantynivka, 25 kilometrů od Bachmutu.

Když Tarasov dorazil, prosil lékaře, aby mu zachránili končetinu. „První, o co jsem požádal, bylo, zda by mi mohli ruku přišít. Viděl jsem, že je úplně utržená a visí jen v rukávu. A žaludek mě pálil. Napadlo mě, že to musí být střeva, která vycházejí ven. Všude byla krev."

„Někdy vypadne proud," říká CNN hlavní chirurg doktor Jurij Mišasty. „Voda se dodává po hodinách, ne pravidelně. O víkendu nebyla voda, protože došlo ke katastrofálnímu ostřelování."

Dvaašedesátiletý chirurg právě dokončil operaci ženy, kterou sem přivezli dříve odpoledne.

„Je to obyvatelka Bachmutu. Dostala se pod dělostřeleckou palbu a utrpěla střepinové zranění břicha s poškozením několika orgánů. Lidi s takovými zraněními vídáme každý den. Každý den."

Doktory během práce neustále provází nedaleké dunění děl.

„Poslední dobou je to dost hlasité,“ říká Khassan El-Kafarna, chirurg z organizace Lékaři bez hranic (MSF), která v nemocnici působí. Jeho kolegyně, zdravotní sestra Lucia Marronová, souhlasí. „Myslím, že je tu obecně větší pohyb - více vojáků, více lidí,“ uvedla. „Jsme zvyklí na zvuk. Dostanete se do bodu, kdy pochopíte, co je nebezpečné a co ne.“

Místní úřady už několik měsíců prosí civilisty, aby oblast opustili. Ale pro Tarasova, stejně jako pro mnoho dalších lidí ve starém průmyslovém srdci Ukrajiny, se útěk z domova do bezpečnější oblasti zdál nemožný.

„Kdybych měl hodně peněz, raději bych žil v zahraničí," říká Tarasov. „Ale já žádné peníze nemám a všechno, co jsem si našetřil, jsem investoval tam. Neměl jsem peníze a neměl jsem kam jít."

Americký Institut pro studium války mezitím popisuje, že válka trvá. Ruský agresor se prý opevňuje na východě proti pokračující protiofenzivě.  

Podle serveru arabské televize Al-Džazíra Rusové útočí na Bachmut a na dvě desítky osad v okolí Bachmutu. Tankovou a dělostřeleckou palbou.

Institut také upozornil, že ruské ministerstvo obrany oficiálně popřelo zvěsti, že ruský náčelník generálního štábu armády generál Valerij Gerasimov byl nebo brzy bude nahrazen. ISW však také upozornil, že ministerstvo současně neposkytlo dost důvěryhodných informací, že ministr obrany Sergej Šojgu stále zůstává na svém postu a v plné práci.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

ISW promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …