Nadechněte se. Ještě jednou. Smlouva Člověka v tísni za 13 mega. Konzultace za účelem koordinace… synergie… implementace iniciativy… negace duplicity… diseminace... jo, čtete dobře

13.02.2020 4:44

ParlamentníListy.cz nalezly v oficiálních registrech smlouvy mezi Českou rozvojovou agenturou a „českou humanitární, rozvojovou, vzdělávací a lidskoprávní organizací“ Člověk v tísni. Jedná se o projekt, kterým má naše republika prostřednictvím zmíněné agentury pomoci v Moldavsku. Konkrétně se jedná o plánování komunitních služeb pomocí veřejného dialogu a Člověk v tísni za tento dialog obdrží celkem 13 500 000 korun. Na další pozoruhodné detaily se naše redakce zaměřila v uplynulých dnech.

Nadechněte se. Ještě jednou. Smlouva Člověka v tísni za 13 mega. Konzultace za účelem koordinace… synergie… implementace iniciativy… negace duplicity… diseminace... jo, čtete dobře
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Anketa

Je dobře, že knihkupectví vyhodilo z práce ženu, která napsala protiromské statusy?

3%
97%
hlasovalo: 14809 lidí
Plánování komunitních služeb pomocí veřejného dialogu je z hlediska České rozvojové agentury rozděleno na dvě sumy: v roce 2020 vyplatí částku 8 500 000 korun a v roce 2021 pak půjde o rovných pět milionů korun. Úhrada jednotlivých částí celkové ceny plnění podle smlouvy bude probíhat průběžně, a to vždy na základě faktury vystavené a doručené zhotovitelem objednateli v souladu s podmínkami smlouvy.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti zajímalo, co přesně se za velmi vysokou cenou skrývá. Jistou odpověď nabízí jedna ze smluvních příloh.

Z ní lze vyčíst, že místem projektu je moldavský Kišiněv a další vybrané lokality a také to, že sektorová orientace je zaměřena na „další sociální infrastrukturu“. Realizátor projektu je zmíněný Člověk v tísni a odpovědným řešitelem je neznámá osoba, jejíž jméno je v příloze vědomě začerněno.

Ani v tento moment není jasné, co přesně „česká humanitární, rozvojová, vzdělávací a lidskoprávní organizace“ Člověk v tísni v Moldávii podnikne. Dalším vodítkem tak může být samotný popis. Než se k němu potenciální čtenář propracuje, zjistí řadu věcí o Moldávii, stejně jako fakt, že „průřezové závazky, základní principy i teritoriální a sektorové priority zahraniční rozvojové spolupráce ČR jsou zakotveny v Strategii zahraniční rozvojové spolupráce České republiky na období 2018–2030“.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32329 lidí
Další nekonkrétní formulací pak je tvrzení, že projekty „sociálního rozvoje v Moldavsku se zaměřují zejména na transformaci sociální politiky Moldavské republiky se záměrem maximalizovat efektivitu systému sociální ochrany s ohledem na omezené zdroje“. Ani v tomto případě ParlamentníListy.cz nebyly schopny odhalit, co oněch 13,5 milionu korun vlastně znamená a jak konkrétně vypadají (nebo budou vypadat) výsledky této spolupráce.

Jakýsi pokus o specifikaci se nachází o několik stran dále.

„Člověk v tísni působí v Moldavsku od roku 2006. V současnosti má ČvT kancelář v Kišiněvě. Pomáháme místní občanské společnosti a aktivnímu zapojení mladých lidí do veřejného života. Podporujeme také iniciativy mladých lidí či neziskových organizací v regionech a jejich spolupráci s místními zastupitelstvy. Také jsme se podíleli na zavedení inovativní výuky o globálních problémech pomocí dokumentárních filmů do moldavských školních osnov.“

Naše redakce o zmíněné filmy požádala jak Českou rozvojovou agenturu, tak příslušného pracovníka pro oblast Moldavsko a Ukrajina, kterým je Kateřina Kutková.

Z detailu projektu

Velmi složitá formulace zmíněné problematiky pokračuje i dalšími těžko vstřebatelnými odstavci. „Realizátor Projektu zajistí v průběhu implementace Projektu v adekvátní míře konzultace s jednotlivými aktéry za účelem koordinace aktivit s intervencemi, které jsou synergické a komplementární a vyloučení duplicit a překryvů s jiným intervencemi. Rovněž zajistí smysluplnou participaci relevantních aktérů, která podpoří vlastnictví výstupů Projektu ze strany klíčových aktérů.“

Cílovými skupinami jsou v tomto ohledu podle oficiální dokumentace moldavské resorty, zástupci okresů a místních samospráv, stejně jako zástupci nevládních organizací, komunitně založené organizace nebo uživatelé sociálních služeb a osoby v sociálně nepříznivé situaci.

Otázky pro Člověka | Eva Holubová a Šimon Pánek o financování

Konečnými příjemci jsou prý sociálně znevýhodněné osoby a osoby marginalizované a obecně všichni potenciální uživatelé služeb a osob v sociálně nepříznivé situaci.

Ani v tuto chvíli jsme se ovšem neposunuli. Přestože víme, že „záměrem Projektu je přispět k uspokojení základních sociálních potřeb zranitelných osob založené na reálných potřebách a reflektující dostupné zdroje v jednotlivých komunitách“. Zhruba sedmdesátistránkový dokument navíc neobsahuje de facto žádná čísla. Žádné přesnější údaje o rozpočtu. Ten jsme i přesto našli, byl v další z mnoha příloh a jasně naznačuje, že velkou část rozpočtu spolyká právě organizace Člověk v tísní.

... projekt pokračuje

A co přesně Člověk v tísni za tyto peníze obdrží a jaké jsou cíle?

Anketa

Šli byste se zbraní v ruce bojovat za naši zemi?

29%
27%
hlasovalo: 10375 lidí
„Cílem Projektu je podpořit rozvoj mechanizmu pro komunitní plánování sociálních a souvisejících služeb, a to právě na základě skutečných potřeb. Tento mechanismus má ambici sloužit veřejné správě v Moldavsku ke zlepšení systému plánování služeb a implementaci programů sociální ochrany. Projekt je zaměřen na budování kapacit aktérů na úrovni ústřední vlády, veřejné správy a poskytovatelů sociálních a souvisejících služeb ve třech cílových oblastech Moldavska, které budou identifikovány v rámci implementace Projektu. Důležitou částí Projektu je podpora zapojení veřejnosti a uživatelů sociálních a souvisejících služeb do přípravy komunitních plánů,“ stojí v předmětu této spolupráce.

Vlády České republiky a Moldavské republiky také uzavřely dohodu o rozvojové spolupráci mezi státy. Ta má být provedena například formou: „Odborné spolupráce za účelem podpory hospodářského a sociálního rozvoje Moldavské republiky, přípravy a provádění programů, projektů, průzkumů a výzkumu za účelem plnění rozvojových cílů Moldavské republiky nebo vysílání realizátorů rozvojových projektů do Moldavské republiky za účelem školení, konzultací, stáží a jiných typů odborné pomoci,“ píše se ve zmíněné dohodě.

Samostatnému rozpočtu, který jsme nakonec pracně dohledali, budeme věnovat další redakční materiál v nadcházejících dnech.

Dodejme, že od roku 1999 Člověk v tísni pomáhá lidem žijícím v sociálním vyloučení a chudobě. Nejdříve pomáhal v oblasti vyloučených lokalit, kde začal s bezplatnou sociální terénní prací, tedy především s asistencí a poradenstvím v oblasti bydlení, zadluženosti a nezaměstnanosti. V následujících letech nabídku rozšířil o pracovní a právní poradenství, doučování, službu sociálního asistenta policie a o nízkoprahová zařízení pro smysluplné trávení volného času dětí z chudých rodin.
 
Spoluzakladatelem a výkonným ředitelem je někdejší poslanec Federálního shromáždění Šimon Pánek.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…