Nečas ke Klausovi nepřišel, Němcová se Štěchem dorazí ve čtvrtek

02.01.2013 15:27

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek pohostí na Hradě šéfy parlamentních komor. Tradiční novoroční oběd pro předsedkyni Sněmovny a předsedu Senátu uspořádá naposledy ve funkci hlavy státu. Miroslava Němcová a Milan Štěch se tradiční schůzky na Pražském hradě zúčastní. To premiér Petr Nečas Klausovo pozvání na dnešní novoroční oběd na lánském zámku nevyslyšel, absenci zdůvodnil rodinnými důvody.

Nečas ke Klausovi nepřišel, Němcová se Štěchem dorazí ve čtvrtek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Společné novoroční obědy s předsedy komor, které navazovaly na setkání s ministerským předsedou, pořádal Klaus i pro oba předchůdce nynějších představitelů dolní a horní komory, a to od ledna 2007, kdy se takto sešel s Miloslavem Vlčkem a Přemyslem Sobotkou. Němcová a Štěch je nahradili předloni.

Mezi témata rozhovorů často patřily vztah vlády a parlamentu, případně plánování voleb. Podobně jako předloni by nejvyšší ústavní činitelé mohli mluvit o nejisté většině vládní koalice ve Sněmovně, tak jako loni by mohli mluvit i o problémech kolem přímé volby hlavy státu.

Termín vybírání Klausova nástupce v lednu příštího roku je nyní ohrožen kvůli sporům o postup při registraci kandidátů. Z odmítnutých kandidátů u Nejvyššího správního soudu uspěla jen Jana Bobošíková. Další v čele se senátorem a podnikatelem Tomiem Okamurou se obrátili na Ústavní soud. Chtějí dosáhnout, toho aby jejich vyřazení bylo anulováno. Ústavní soud má o dalším postupu rozhodovat v pátek.

Tradičními tématy byly proces schvalování zákonů a koordinace zahraničních cest. Jako letošní námět se nabízí bilancování vzhledem k tomu, že Klausovo prezidentování za dva měsíce skončí. Není vyloučeno ani to, že by Štěch a Němcová mohli dohodnout s Klausem návštěvu parlamentních komor ještě před skončením jeho mandátu. Ve Sněmovně Klaus naposledy promluvil v září 2010, v Senátu byl naposledy počátkem roku 2008 před svým znovuzvolením.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …