Nechutné karty, hysterie a komedie! Pavel Telička promluvil v rádiu

29.06.2016 17:47

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl europoslanec Pavel Telička, který komentoval Brexit. Dosavadní „výstřely“ z obou stran ukazují, že jednání vůbec nebudou jednoduchá. Zastáncům odchodu z EU v Británii vyčetl, že mnohdy používali „nechutnou kartu“ v souvislosti s migranty. Podotkl navíc, že řada britských politiků už dnes mluví o druhém referendu. Na úvod se však vyjádřil k situaci po atentátech v Turecku.

Nechutné karty, hysterie a komedie! Pavel Telička promluvil v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

Bezpečnostní služby sice mají co zlepšovat, ale jejich spolupráce nemusí být zdaleka tak špatná, jak se po teroristických útocích zdá. „My z toho často viníme Brusel, ale on problém bývá na úrovni jednotlivých členských států, často komunikace vázne mezi dvěma službami jediného státu. Ale ono to ve skutečnosti nefunguje až tak špatně, protože to, co veřejnost nevidí, je to, kolika takovým útokům se podařilo zabránit,“ podotkl politik.

Existuje zde prostor pro zkvalitnění bezpečnostních opatření. Kontroly mohou začít dlouho před samotným vstupem na letiště. Dobré zkušenosti s tím mají např. Izraelci, u kterých bychom se v tomto směru mohli poučit.

Následně se vyjádřil k Brexitu. „My jsme v situaci, kdy ještě hlavy nevychladly... Ale už ty první výstřely naznačují, že jednání nebude jednoduché. To hrálo velkou kartu, viděli jsme mnohdy i nechutnou kartu, kterou používali zastánci odchodu. Ale teď vidíme i emoce z druhé strany,“ podotkl host s tím, že „nechutné karty“ se týkaly např. otázky migrace.

Řada Britů už si dnes podle Teličky uvědomuje, že problém není v EU samotné, ale často spíš v poměrně štědrém sociálním systému pro migranty. A ty ledy se mohou pohnout. „Máme pár dnů po referendu a ledy už se hýbají. My už vidíme a slyšíme něco, co jsme nečekali pár dní po referendu. Já sám jsem hovořil s některými konzervativními poslanci a překvapilo mě, že oni sami mluvili o vypsání druhého referenda,“ prozradil Telička.

Chceme vidět krev, ale to je nesmysl

EU však nesmí Britům radit, jak se mají rozhodnout. To je jen a pouze na občanech ostrovního království. V tuto chvíli nemůžeme vyloučit nic. Je totiž jen na Britech, zda a kdy spustí proces vystupování z nadnárodního společenství. EU by se teď raději měla zabývat tím, jak se má změnit. Mnozí politici doma říkají, že špatná rozhodnutí dělá Brusel.

„Miloš Zeman je v tom velmi dobrý, ale není sám. Když se něco nedaří, tak to hodíme na Brusel. Často je to přitom tak, že řada řešení problémů, ať už jde o uprchlickou krizi i jiné problémy, je na členských státech,“ podotkl Telička.

I volání po rezignaci předsedy komise Jeana-Clauda Junckera považuje za komedii. Ačkoli má výhrady k práci tohoto politika, který by měl podle Teličky RU sjednocovat, volat po pádu Junckera považuje Telička za nesmysl.

„Chceme vidět krev, ale je to komedie a hysterie zároveň. Ta realita je, že Juncker byl lídrem evropských lidovců a oni ho jako nejúspěšnější frakce prosadili do vedení Evropské komise,“ připomněl Telička. Junckerovo jmenování podpořili evropští socialisté i Teličkova frakce ALDE. A tito politici Junckera neodvolají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…