Neházejte to sestřelené letadlo na nás, vzkazují obyčejní Rusové. A přidávají leccos ostrého o západní propagandě a tajných službách USA

22.07.2014 20:28

REPORTÁŽ Mezi evropskými turisty u jezera Bajkal v Rusku se šíří hrůza ze zpátečního letu. Sestřelení malajsijského boeingu nenechává nikoho klidným. Reportérovi ParlamentníchListů.cz se svěřilo se svými obavami hned několik výletníků. Zato místní se zuby nehty brání obvinění USA, že tragédii způsobila ruská raketa dodaná separatistům na Ukrajině. Hovoří o propagandě a americké provokaci.

Neházejte to sestřelené letadlo  na nás, vzkazují obyčejní Rusové. A přidávají leccos ostrého o západní propagandě a tajných službách USA
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lenin je v Rusku všude

„Všechno teď svádíte na Rusko, jako bychom mohli za všechny tragédie po celém světě. Ale podívejte se do historie, kolik velkých válek Rusové rozpoutali. Ani jednu," mračí se na mě recepční v hostelu Admiral v Irkutsku. Ostatně vojenská hodnost ve jménu ubytovny patří Alexandru Kolčakovi, jenž ve zdejší občanské válce velel bílým a roku 1920 byl ve městě bolševiky zastřelen. „Neházejte to na nás, zatím se neví, kdo to zavinil. A politici melou, co se jim hodí," dodává a civí na internet. Zeptal jsem se totiž na nedávnou leteckou tragédii na Ukrajině.

Rusové se brání

Zmíněná reakce je tady nejrozšířenější. Čtvrteční sestřelení malajsijského boeingu, při němž zemřelo téměř tři sta lidí, je připisováno separatistům na Ukrajině, které údajně vyzbrojilo Rusko. Na Sibiři ale zprávám šířícím se ze Západu nikdo nevěří. Všichni hovoří o prolhané propagandě a dalším kroku USA ke studené, ne-li dokonce k třetí světové válce. „O tom, že u nás z Doněcké a Luhanské oblasti nalezly přístřeší a klid tisíce lidí, se nikde nedočtete. Ale sestřelení letadla ruskou střelou se rozšířilo po internetu ihned, přitom ještě nikdo nic neví," říká i Voloďa, který vozí mikrobusem na ostrov Olchon uprostřed Bajkalu turisty. Je zrovna špička sezony, takže má plné ruce práce. Rusové o sestřelení letadla a obvinění, že jde o ruskou vinu, mluví také jako o dalším stupni eskalace americké propagandy.

Turisté se bojí

„Sledujeme to. Strašná tragédie. Aby se člověk bál letět domů. Máme koupené zpáteční letenky, takže s tím nic nenaděláme. Když si odlet posuneme o týden, nic moc tím nevyřešíme. Snad se letadla budou Ukrajině vyhýbat," podotýká Danny z Velké Británie. Odlétá již za čtyři dny. „Mám hrozný strach. Navíc jsem četla, že koridory mimo Ukrajinu jsou přeplněné, takže tam také hrozí nebezpečí. Tady je nádherně, každému doporučuju, ale v klidnější době. Už abychom byli doma," dodává jeho družka Stacey. Podobnou odpověď člověk dostane od většiny evropských turistů u Bajkalu. Každý sleduje nové zprávy na internetu. Ostatně okolo nejhlubšího jezera na zemi je angličtina po ruštině v podstatě druhým dorozumívacím jazykem. Na přílivu turistů v letních měsících závisí příjem nespočtu místních obyvatel.

Zpověď Ukrajince

Zpět v Irkutsku. V pizzerii Domino na Leninově ulici si už páté pivo objednává Dima. „Na Ukrajině je bordel celá léta a těch letadel tam sestřelili víc. Ale nejlepší je obviňovat Rusko, to je nyní v módě. Nicméně všichni víme, co USA a jejich tajné služby dokážou. Lhaly o chemických zbraních v Iráku a o spoustě dalších věcí. Teď si zrovna nevzpomenu, už mám hodně popito. Podle mě ale lžou i o sestřeleném letadle. Já už tady žiju deset let. Nikdy jsem neměl žádný problém, nikdy mě nikdo kvůli Ukrajině nenadával, takže té západní propagandě nevěřím," podotýká. Do Ruska a na Sibiř se přestěhoval z Kyjeva kvůli práci. Je totiž stavbyvedoucím a v Irkutsku rostou nové domy jako na droždí, jak se tady říká.

Vážení lidé

Ještě před leteckou tragédií se reportér ParlamentníchListů.cz o situaci na Ukrajině bavil s lidmi z Novosibirska. Od historika a pořadatele festivalu vojenských rekonstrukcí Sibiřský oheň, na němž se vystřídá hned několik historických období najednou, Alekseje Rogaljeva, dostal triko s nápisem: „Vážení lidé." Na něm je silueta vojáka se samopalem, k němuž zespoda jakoby s prosbou o pomoc vzhlíží kotě. Vysvětlení Rogaljeva zní: „Na Krymu se naše mírové sbory ke všem chovaly jako by nešlo o armádu. Vojáci pomáhali starým babičkám přejít ulici, řešili občanské problémy. Takhle se nechovají okupanti, takhle se chovají vážení lidé."

Loga partnerů reportážní cesty ParlamentníListy.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…