Největší odpůrci EU v celé Británii? Přímo v Londýně

08.04.2016 20:56

V bitvě o to, zda Velká Británie zůstane členem Evropské unie, či nikoliv, se objevil silný hráč, který svůj hlas dává pro odchod. Je jím překvapivě samotné hlavní město Londýn. Obyvatelé londýnského předměstí jsou totiž jedněmi z nejsilnějších odpůrců EU, které Británie má. Informuje agentura Bloomberg.

Největší odpůrci EU v celé Británii? Přímo v Londýně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Padesát minut metrem z centra Londýna má rybář Dave Crosbie jasno, jak bude v červnovém referendu o členství v EU hlasovat: Chce pryč. Cizinci berou britskou práci, tvrdí, a i její ryby,“ píše Bloomberg.

Crosbie jako jeden z hlavních důvodů zmiňuje takřka všudypřítomný problém. V Británii je nezaměstnanost, přesto pokud chtějí firmy stavět například železnici, raději si najmou pracovní sílu v zahraničí, která práci vykoná za třetinovou mzdu než Brit.

Centrum Londýna jako takové je sice pro setrvání v Evropské unii, podle posledních průzkumů je pro členství 58 % dotázaných, na periferiích to už zdaleka tak slavné není. Východní předměstí Londýna, Havering, je podle YouGov Plc tou „nejeuroskeptičtější částí země“.

„Klíčové jsou periferie: to nejsou lidé, kteří jsou v srdci dění,“ řekl ředitel výzkumného centra YouGov Joe Twyman. „Jsou příliš daleko na to, aby čerpali výhody Londýna a viděli benefity multikulturalismu a internacionalismu.“

Celý text zde

Ve srovnání s Londýnem má však Havering vyšší nezaměstnanost a o čtvrtinu nižší mzdy. A jeho obyvatelé volí euroskeptickou stranu UKIP Nigela Farage. Největší příčinou jejich euroskepticismu je přitom imigrace a nejčastější argument zní „berou nám všechny domy, berou nám naši práci“.

To je v přímém kontrastu s centrem Londýna, kde se nachází ty nejvíce prounijní čtvrti v celé zemi. A to i přesto, že se v nich nachází mnohem více imigrantů než v samotném Haveringu.

Názory se však liší člověk od člověka a lidé jsou stále nejistí. Někteří mají strach, že pokud Británie odejde, nejen že bude zranitelnější, přijde i o obchodní spojení se zbytkem EU, což by pro mnohé znamenalo ztrátu příjmů či dokonce zaměstnání.

Na druhé straně existují i silné hlasy přímo v Cameronově straně, které volají po odchodu z EU. „Určitě nám bude lépe, pokud nebudeme závislí na EU,“ tvrdí konzervativní politik Rosindell, který je v parlamentu od roku 2001. „Strávíme kampaní tolik času, kolik bude třeba k dosažení správné cesty.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…