Některé návrhy k ÚS jsou spíše reklamou opozice, říká ombudsman Varvařovský

27.02.2013 19:54

Ombudsman Pavel Varvařovský přišel do pořadu Interview 24. Hovořil o pomalých českých soudech, žalobě na prezidenta za velezradu nebo o tom, zda dají zákonodárci na jeho doporučení.

Některé návrhy k ÚS jsou spíše reklamou opozice, říká ombudsman Varvařovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Varvařovský se nejprve vyjádřil k ústavní žalobě na prezidenta Václava Klause. „Já jako bývalý ústavní soudce dost s nelibostí sleduji, že z toho Ústavního soudu se stává sběrný dvůr věcí, ve kterých jde více než o právo spíše o reklamu opozice, která chce ukázat, že udělala všechno,“ prohlásil ombudsman. Žaloba na prezidenta je podle něj trochu moc. „Já kdybych v tom Senátu seděl, tak bych proto nehlasoval,“ dodal.

Lidé se moc soudí

Soudní řízení v České republice trvají velmi dlouho. „To, proč to trvá dlouho, ne vždy jde k tíži toho soudu,“ myslí si Varvařovský. Málokdy se ale mluví o tom, kolik soudy mají sporů. „U nás se lidé velmi málo – na rozdíl od zemí na Západ od nás – mají snahu usmířit,“ prohlásil ombudsman.

I toto by mohl změnit nový občanský zákoník. „To by bylo věštění z křišťálové koule. U soudů se ten nový občanský zákoník dlouhou dobu neprojeví, protože jej nelze aplikovat zpětně,“ řekl k tomu Varvařovský.

Ombudsman tvrdí, že zákonodárci na jeho doporučení k jejich návrhům příliš nedají. Naopak jej moc neposlouchají. „Ze sedmi doporučení vyslyšeli toliko jediné,“ uvedl Varvařovský. Na ministerstvu práce a sociálních věcí se prý situace zlepšila v době, kdy Ludmila Müllerová nahradila Jaromíra Drábka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…